Ziarul nostru vă relata ieri despre vizitele conjugale foarte stricte pe care deținuții din Arad au dreptul să le primească, unii dintre ei chiar neprimind aprobări din anumite motive. Oare deținuții, atât cei din Arad, dar în general, au prea multe drepturi, având în vedere că sunt închiși în spatele gratiilor pentru că au adus un prejudiciu societății? Sau legea nu le oferă suficiente drepturi, pe cât ar trebui? Noi am stat de vorbă cu arădeni, care ne-a dat răspunsuri destul de interesante.
„Eu cred că primesc destul. Nu cred că trebuie să ducă o viață ca și cum ar sta închiși în casele lor. Adică dacă ai omorât pe cineva, nu cred că trebuie să îți ispășești pedeapsa cu televizor în cameră sau cu tot confortul, chiar dacă poate după un timp îți pare rău că ai făcut-o. Trebuie să fie o dife­rență între a fi un criminal și a fi un om cinstit”, ne-a spus Emilia, 54 de ani.
„Nu știu ce să zic. Nu cred că deținuții sunt ținuți în celule mizerabile sau condiții mizere, ceea ce ar fi destul de inuman dacă așa ar fi. Trebuie asigurate condiții decente, cu minimul necesar, pentru oamenii ce ispășesc o pedeapsă săvârșită. Ei trebuie să reflecteze și să le pară rău pentruu cee ce au făcut, dar mai ales, să nu mai facă din nou atunci când sunt puși în libertate. Dar, nu, nu cred că au prea multe drepturi”, a menționat Cornel, 59 de ani.
„Eu cred că deținuții trebuie puși la muncă în folosul comunității și nu să stea toată ziua închiși între patru pereți fără să facă nimic și să le plătim noi mâncarea. Trebuie duși să lucreze la drumuri, la măturat străzile, la plantat de pomi, în fabrici, la diferite munci care să ajute societatea. Am avea foarte mult de câștigat dacă ar munci toți deținuții și i-ar ajuta și pe ei că nu ar fi ursuzi când ies din închisoare. Mulți nu se pot readapta la viața normală după ce stau închiși multă vreme și unii chiar recidivează din motivul acesta”, a declarat Marin, 38 de ani.
„Eu văd problema puțin diferit. Un om care a ajuns la pușcărie pentru că a săvârșit o infracțiune are ceva probleme cu noțiunea de ce e rău și ce e bine, deci nu trebuie să judecăm imediat pe toți deținuții că sunt psicopați. Această problemă i-a făcut să acționeze greșit, să facă o greșeală, iar în închisoare ar trebui să aibă parte de consiliere pentru a putea remedia problemele. Ei nu ar trebui stresați prea mult și ar trebui să îi lase să facă mai multe lucruri, ca de exemplu să asculte ce muzică vrea, muzică ce îi relaxează, ca un terapeutic”, este de părere Daniel, 67 de ani.
Reporter, Ioana Puraveț

Recomandările redacției