În satele mai izolate, autostopul reprezintă o practică comună pentru a ajunge în orașele apropiate. Este o variantă necostisitoare, dar nu tocmai sigură de a ajunge în locul dorit. După drama națională cauzată de crima de la Caracal, i-am întrebat pe arădeni dacă merită riscul la care te supui în momentul în care te urci în mașina unui necunoscut.
„Eu am crescut la țară și de tâ­nă­ră am mers cu ocazia, ca nu aveam altă variantă. Pe vremea aceea era altceva, fiind un sat mic, ne cu­noșteam toți între noi, toți eram vecini. Chiar dacă nu ne cunoșteam nu cred că pe vremea aceea oamenii aveau asemenea gânduri ca și bărbatul de la Caracal, despre care se aude zilnic câte ceva la știri de când s-a aflat cazul. Acuma nu toți tinerii sunt obligați să mai facă autostopul, chiar dacă stau mai departe de oraș. Trenurile circulă mai des, în ziua de azi, de la 18 ani au copiii mașini, le e mai ușor să circule dintr-o parte în alta. În ziua de azi, sincer îți spun, îmi e frică să mai merg cu ocazia, să urc la un necunoscut în mașină, că uite ce se întâmplă. Oricine, ar fi putut fi în locul săracei fete”, ne spune Matilda, 59 ani.
„Nu fac autostopul și nici nu am făcut vreodată, pentru că nu sunt și nici nu am fost nevoit vreodată. Am locuit dintotdeauna în oraș, așa că nu a reprezentat o necesitate pentru mine acest lucru. Am auzit de cazul de la Caracal, nu cred că este vreo persoană care să nu fi auzit, așa că, acest caz, mă determină să nu merg vreodată cu autostopul. Nu mi se pare deloc sigur să urci în mașina unui necu­noscut, dar știu că se practică des atostopul în anumite sate, probabil oamenii resprectivi sunt obiș­nuiți și își asumă riscurile”, zice Mihnea, 23 ani.
„Am fost o singură dată cu oca­zia, dar am fost mai multe persoa­ne, ceea ce m-a făcut să nu îmi fac probleme privind siguranța. Am mers până în Timișoara, o rută re­lativ lungă pentru a merge cu oca­zia, dar am dat de o domnișoară foarte drăguță care m-a luat pe mine și pe prietenii mei. Poate a și fost mult mai sigur pentru că am urcat în mașina unei femei, în ge­neral ele nu prea cauzează pro­bleme, de cele mai multe ori ele sunt victimele”, spune Casian, 20 ani.
„Nu am fost niciodată cu oca­zia, dar am vrut, am încercat, dar nu m-a luat nimeni. Eu stau în Vinga, și am pierdut trenul, trebuia să ajung în Arad. Nu s-a oprit nimeni să mă ia, ceea ce mă bucură acum, văzând care sunt risucrile”, ne-a spus Isabela, 19 ani.
Sorina Dragomir

Recomandările redacției