După cum scriam în urmă cu câteva numere ale ziarului, apelurile false la 112 sunt o problemă uriașă atât în Arad, cât și în restul țării. Referindu-ne la Arad și la arădeni, numărul de apeluri false date la numărul de urgență 112 în cursul anului 2018 trecea pragul de 1.000. Chiar de aceea, pentru că fiecare apel fals poate reține polițiștii, pompierii, jandarmii și echipajele SMURD, amenzile au crescut.

Mergând pe premiza că un apel fals poate costa o viață și pusă alături de tragedia Alexandrei, una dintre măsurile luate a fost aceea de a crește considerabil amenizle, acestea ajungând chiar și de zece ori mai mari față de amenda care se dădea celui ce avea chef de glume.

Amenzile care au fost până acum, au fost prea mici ca să îi determine să nu mai facă acest lucru. Amenzile erau între 500 şi 1000 de lei. 500 era prima amendă dată, dec suma nu era să determine persoana respectivă să se gândească de 10 ori înainte să îşi bată joc de 112 şi să pună viaţa altora în pericol. În acest moment amenzile au crescut de la 1000 la 5000 de lei, deci acest lucru înseamnă că persoana trebuie să se gândească că poate plăteşte salariul la două luni pentru o astfel de joacă, părinţii vor fi mult mai atent la copiii lor, să nu se mai joace cu 112, pentru că în cazul în care un minor face acest joc, amenda este plătită de părinţii lui. Eu cred că este foarte important acest demers. Mărirea amenzilor poate că va fi unul dintre factorii care vor determina cei care îşi bat joc de 112 să se oprească“, a fost declarația dată de șeful departamentului pentru situații de urgență, Raed Arafat.

Pornind de la declarația lui Raed Arafat, cei care au decis să crească amenzile atât de mult au considerat că oamenii nu își vor mai risca salarul pe două luni doar ca să facă o glumă care ține câteva secunde. De altfel, având în vedere că dispecerii au ajuns în punctul în care nu mai dau crezare când este vorba despre o situație disperată rezultă faptul că avem o problemă uriașă care ar trebui rezolvată cu orice preț, într-un timp cât mai scurt.

Așadar, amenzile de 5.000 de lei ar trebui să reușească să-i facă și pe cei peste 1.000 de „glumeți“ arădeni să se liniștească și să nu mai vadă apelurile gratuite la 112 ca niște telefoane pe care le dai când te plictisești și ai chef de puțină acțiune. Pe lângă acestea, pentru că cele mai multe apeluri false vin din partea copiilor, tineri adolescenți care iau totul ca pe o glumă, părinții vor reuși poate să-i țină în frâu și să îi convingă că astfel de lucruri pot fi urmate de consecințe grave.

Recomandările redacției