• Interviu cu directorul executiv al Direcției pentru Agricultură a Județului Arad, Ioan Martin

Dorind să aflăm noutăți dar și să aducem lămuriri unor probleme privitoare la câteva aspecte din domeniul agricol al județului, am inițiat recent o scurtă discuție cu doctor-inginer Ioan Martin, directorul executiv al Direcției pentru Agricultură a Județului Arad. Trebuie spus că majoritatea aspectelor atinse au fost eviden­țiate de cititorii noștri din mediul rural.
– Care sunt, domnule director, la ora actuală și pe scurt vorbind, preocupările Direcției pentru Agricultură a Județului Arad?
– Foarte pe scurt spus, Direcția Agricolă are trei compartimente: serviciul de inspecții-implementare, compartimentul de protecția plantelor  – cu laboratorul de controlul calității pesticidelor și compartimentul administrativ și financiar-contabil.
– Revenind la activitatea agricolă, ce lucrări se desfășoară în această perioadă?
– În principal avem lucrările agricole     de recoltat păioase. Astfel, a fost finalizat recoltatul la orz, la orzoaica de toamnă și primăvară dar și la rapiță – unde au fost rezultate bune și foarte bune, cum ar fi la Curtici, de exemplu.
În curs de recoltare este grâul – recoltat în cea mai mare parte a lui, mai apoi ovăzul. Recoltatul grâului a fost din păcate întrerupt de reprizele de ploi din ultima vreme. Totuși până acum nu sunt semnale că la noi în județ aceste ploi să fi afectat serios această cultură.
Odată aceste lucrări finalizate se va trece la eliberarea terenurilor de resturile vegetale, arături plus discuiri, adică pregătiri pentru o nouă recoltă, adică arăturile de vară.
– Vorbind de grâu, spuneți-ne care este situația acestei culturi importante la noi?
– Vreau să fac o precizare, pentru a lămuri unele aspecte vizavi de cultura de grâu. Noi, ca țară, avem un grâu foarte bun; nu avem în cultură nici un fel de grâu furajer, cum se spune pe ici pe colo, din păcate… Aradul nu face excepție de la această regulă; dimpotrivă. Deci subliniez: Grâul românesc, respectiv cel arădean este și rămâne un grâu foarte bun. Se întâmplă să iasă o cultură mai slabă – deoarece la noi nu peste tot se aplică totdeauna tehnologia adecvată; uneori din lipsa banilor dar și din alte cauze, poate din necunoaștere câteodată, aceasta este posibil. În astfel de cazuri se face un grâu de slabă calitate și este utilizat (și) la animale. Pățesc așa ceva fermierii individuali, de regulă.
Însă la agricultorii care sunt organizați în ferme cu o anume anvergură, care își pot permite specialiști în domeniu, cultura grâului este deosebită.
– Spuneați ceva despre Buletinele de avertizare; despre ce este vorba?
– Da! Se impune să precizez că unitatea fitosanitară din Arad emite periodic un Buletin de avertizare către Primării – acestea având obligația să-l afișeze la loc vizibil, pentru informarea producătorilor agricoli despre tratarea culturilor agricole în cazul unor situații meteo deosebite ori a apariției unor boli etc.
– Cum au afectat culturile precipitațiile dese și bogate cantitativ din ultima vreme?
– Din fericire, în zona județului nostru – cu foarte mici excepții – nu am avut probleme cu grindina! Cât despre ploi, chiar dacă au fost numeroase reprize mai puternice în ultima vreme, trebuie remarcat că, la noi, ploile au fost totuși cu aspect de moderație și în intervale bune – în cea mai mare parte a lor. Ba, chiar pot să spun că, înclusiv în luna iulie, după atâtea reprize de ploi abundente, nu a fost media multianuală acoperită la precipitații – care la noi în zonă este de circa 550-600ml/mp. Aceasta pentru că, anul acesta, la începutul lui a fost un deficit de apă, după care precipitațiile au venit la timp; îmbucurător este că nu s-au înregistrat băltiri.
Cât privește culturile semănate în primăvară – precum soia, floarea-soarelui, culturi furajere lucerniene – acestea sunt deosebite, ceea ce ne bucură deoarece în aceste condiții și dacă pot fi recoltate la timp și depozitate corespunzător, firește, nu vom avea probleme cu furajele pentru animale pentru perioadele reci ale acestui an și începutul anului viitor.

Recomandările redacției