Conflictul izbucnit în comuna Târ­nova între o parte din locuitori şi primarul Florin Farcaşiu se amplifică, din păcate, opt nemulţumiţi declanşând sâmbătă greva foamei, alţi doi alăturându-li-se ieri, alţii declarând că se vor alătura greviştilor foamei de astăzi, printre aceştia aflându-se inclusiv copii. Ei şi-au ales ca loc de protest incinta sediului Uniunii Ucrainenilor şi au permanent în prejmă mulţi susţinători.
Protestatarii, în majoritate cetăţeni români de etnie ucraineană, impută primarului Florin Farcaşiu abuzuri în aplicarea legii, acuzându-l, printre altele, de discri­minare, de atribuiri arbitrare de terenuri, de înstrăinări ilegale de suprafeţe intra şi extravilane, licitaţii de lucrări publice fără hotărâri ale consiliului, îndatorarea Pri­măriei, refuzul de a prezenta evidenţa vânzărilor de patrimoniu comunal prin exe­cutor judecătoresc, dar acuzele sunt mult mai multe şi toate la fel de grave.
Gavrilă Miculaiciuc, preşedintele Fili­alei Arad a Uniunii Ucrainenilor din România, îl acuză pe primar de semnarea unui document prin care păşunea aferentă satu­lui Dud intrată în componenţa poligonului de artilerie Dud-Tauţ a fost cedată Arma­tei, care a şi întabulat-o. „Din 488 hectare de păşune cât a avut Dudul, au mai rămas 94–96, de pe care se hrănesc 1.500 de oi, 100 de vaci şi cai şi 80 de capre. A fost înstrăinată şi păşunea comunală, şi o parte a păşunii compo­sesoratului. Dar la Dud s-a vândut şi in­travilanul, adică dispensarul şi Sta­ţia de Montă-Animale”, a declarat Gavrilă Micolaiciuc. El l-a acuzat pe primar de lici­tarea unei lucrări de asfaltare de un milion de euro fără a prezenta un proiect de hotărâre Consiliului Local, de înstrăinarea unei părţi a patrimoniului comunei valo­rând aproximativ 2.000.000 de euro în contul datoriilor Primăriei, dar nu prin ho­tărâre a Consiliului Local, ci prin executor judecătoresc, şi de o datorie de circa 1,5 milioane de euro pe care Primăria încă o mai are de plătit. „Nu ştiu dacă nu cumva şi Primăria e vândută şi plătim chirie”, a spus Gavrilă Micolaiciuc.
Todor Necşa, în vârstă de 74 de ani şi grevist al foamei la Târnova, susţine că la constituirea poligonului Dud-Tauţ sătenii au primit drept de păşunat, retragerea animalelor fiind obligatorie doar pe timpul exerciţiilor de tir. „Noi aveam drept de păşunare în poligon înainte, când nu erau exerciţii. Acum păşunea a fost dată armatei, care a întabulat-o, iar noi am rămas fără păşune”, a spus Todor Necşa.
Problema terenurilor arabile este la fel de tulbure şi de dureroasă, oamenii tre­zindu-se că sunt proprietari ai unor pământuri pe care nu sunt deloc proprietari. „Am decizie judecătorească de drept de proprietate pe pământ, plătesc impozit pentru pământ, dar altcineva este în curs de întabulare a pământului”, susţine Nicolae Maşniţă.
Maria Pintea face greva foamei cu un dosar gros de documente în braţe, documente din care rezultă că a cumpărat un teren despre care spune că o societate comercială a plantat vie şi acum îl exploatează, dreptatea fiindu-i refuzată.
Conform greviştilor, la Târnova sunt 60 de cazuri de întabulări pe terţi, nu pe cumpărătorii de drept, fiind şi cazuri de patru titluri de proprietate pe acelaşi teren. „La Târnova orice este posibil”, a conchis Gavrilă Miculaiciuc.
Să plece în Ucraina…
Multe şi grele sunt acuzele care i se aduc primarului Florin Farcaşiu, şi nu doar în chestiuni legate de pământ ci şi în direcţia comportamentului faţă de cetăţeni şi în atitudinea faţă de ucraineni, greviştii foamei susţinând că primarul i-a invitat… să plece în Ucraina! Oamenii însă nu vor să plece, ci să rămână, să li se facă dreptate, să muncească şi să trăiască aici, la Dud şi la Târnova, în România. „Am cerut prefectului judeţului să vină la noi – şi a venit sâmbătă. Îl aşteptăm şi azi, ori poate că va veni mâine. Noi suntem hotărâţi să nu cedăm: ori instituţiile statului îşi vor face datoria şi ne vor face dreptate, ori vom muri aici – dar vom muri cu demnitate”, a declarat Dumitru Beuca, şi el grevist al foamei cu reproşuri grele la adresa primarului.
Printre altele, protestatarii au cerut prezenţa la Târnova a Corpului de Control al prim-ministrului, care să facă lumină în Primărie.
Primarul susţine că oamenii sunt manipulaţi
Primarul Florin Farcaşiu neagă toate acuzaţiile şi consideră că oamenii sunt pur şi simplu manipulaţi fără voia lor de alţii, interesaţi. „Problemele terenurilor arabile şi ale păşunilor au apărut peste tot în România, însă comuna Târnova este un caz aparte: aici s-a stabilit după anul 1990 o comunitate masivă de cetăţeni români de etnie ucraineană veniţi din Repedea şi Poienile de sub Munte. Ei au cumpărat cu bunăcre­dinţă casele localnicilor mutaţi mai aproape de Arad, însă formulările din contractele de vânzare cumpărare stipulau cumpărarea terenurilor arabile fără a le identifica în vreun fel prin coordonate sau vecinătăţi. Mai mult, retrocedarea s-a făcut către proprietarii de drept, respectiv către cei care şi-au vândut casele, nu către cumpărătorii caselor, astfel că proprietarii de drept şi-au ridicat titlurile de proprietate şi au vândut terenurile altora, înşelându-i pe ucraineni. De fapt, pro­testatarii ar trebui să facă greva foa­mei în faţa caselor celor care i-au în- şelat, şi pe ei să-i acuze, nu pe primar”, a spus Florin Farcaşiu.
În privinţa păşunii, primarul spune că Armata nu avea nevoie de semnătura sa pentru a întabula terenul-parte a poligo­nului de artilerie, deoarece terenul a avut statut special, fiind de importanţă strategică naţională. Tot în această direcţie, primarul arată că pe lângă cele 95 hectare de păşune, la Dud există şi 300-400 hectare de păşune privată, „… dar despre asta greviştii nu vorbesc”, a spus primarul Târnovei.
Legat de acuzaţia de discriminare, Florin Farcaşiu este categoric: „În viaţa mea n-am discriminat pe nimeni. Le cer greviştilor să spună când, unde, cu ce ocazie şi în prezenţa cui i-am trimis eu în Ucraina. Din păcate, sunt mani­pulaţi. Este păcat. Sunt oameni foarte muncitori, cu care chiar s-ar putea face treabă, însă nu acceptă dialogul cu mine, fiindcă se crede şi se speră că un control m-ar înlătura din Primărie, asta şi urmărindu-se de fapt”, a conchis primarul Florin Farcaşiu.

Recomandările redacției