cainet_fetita_vacantaCel mic intră în vacanţă peste câteva zile, aşa că toată familia se pregăteşte entuziast de călătorie. Dar ai trecut pe la medicul de familie, ca să îţi dea toate recomandările care vor asigura sănătatea copilului tău, cât timp lipsiţi de acasă?

Lumea medicală trage un semnal de alarmă: a crescut considerabil numărul de îmbolnăviri ca urmare a bolilor infecţioase pediatrice, la care se adaugă rata din ce în ce mai scăzută a acoperirii vaccinale în România.

Nu uitaţi acasă carnetul de vaccinări

Astfel, președintele Asociației Române Pro Imunizare (ARPI), dr. Oana Falup Pecurariu, recomandă insistent părinților „să fie în permanentă legatură cu medicul de familie, pentru a primi toate informațiile de care au nevoie în ce privește schema de imunizare și momentul administrării fiecărui vaccin. Și pentru că începe sezonul concediilor, recomand tuturor părinților să ia cu ei în vacanță și carnetul de vaccinări al copilului,” precizează directorul ARPI.

Află ce vaccinuri sunt obligatorii în ţara de destinaţie

Totodată, pentru toți părinții care planifică o călătorie în străinătate este recomandat ca aceștia să consulte din timp medicul de familie, pentru a obține toate informațiile necesare în privința vaccinurilor indicate pentru țara de destinație.

De asemenea, trebuie avut în vedere faptul că indicațiile de vaccinare pentru diferite ţări se schimbă destul de des, astfel, înainte de plecare, este foarte important să se verifice informaţiile privind vaccinările obligatorii şi cele recomandate (poţi găsi detalii pe http://wwwnc.cdc.gov/travel).

Ce infecţii bântuie vara asta

Pentru sezonul de vară, medicii atrag atenția asupra unor boli infecțioase ce pot apărea și recomandă măsuri stricte de igienă personală și alimentară și, în anumite situaţii, chiar vaccinarea.

Sezonul de vară este dominat de infecțiile enterale – de la boală diareică de etiologie infecțioasă (Salmonella, Shigella, E.coli și altele) – la hepatitele virale A și E.

„Recomandarea rămâne aceea de a ne spală corect pe mâini și de a avea o igienă alimentară corespunzătoare. Cât despre vaccinarea antitetanică, aceasta nu este recomdantă pentru orice leziune sau lovitură, însă este important să ne prezentăm la medic”, aminteşte dr. Oana Falup Pecurariu.

Antitetanicul – la intervale de 5 ani

În ce privește vaccinarea antitetanică, toate persoanele între 11 și 65 de ani care nu au făcut vaccinul antitetanic vor trebui să se vaccineze, intervalul minim între vaccinări fiind de 5 ani.

 

SURSA: Libertatea.ro

Recomandările redacției