Gripa aviară pune pe jar autoritățile medicale din județul Arad

0
149
https://www.facebook.com/MihneaRatteFotograf

Având în vedere confirmarea gripei aviare cu virusul H5N8 înalt patogen la păsări domestice în țări din Europa, vecine cu România sau care exportă în România păsări domestice sau produse ale acestora (Ungaria, Polonia, Slovacia) și a apariției unui focar la o fermă de păsări din județul Maramureș, există un pericol de îmbolnăvire și la populația județelor din proximitate.

Direcţia de Sănătate Publică a judeţului Arad a informat medicii de familie și unităţile sanitare cu paturi de pe raza județului privind măsurile care trebuie luate în caz de suspiciune de îmbolnăvire cu gripă aviară la om.

Pentru evitarea îmbolnăvirii, cetățenii trebuie să respecte următoarele măsuri generale: spălați-vă cât mai des pe mâini cu apă și săpun, mai ales după contactul cu păsări; în lipsa apei și a săpunului se șterg mâinile cu alcool sanitar; nu manipulați păsări moarte; supravegheați copiii, nu-i lăsați să se joace cu păsări moarte sau bolnave; cumpărați carne de pasăre, ouă și produse din carne de pasăre numai din magazine autorizate; anunțați medicul veterinar de orice caz de îmbolnăvire sau moarte la păsări; acordați tot sprijinul personalului sanitar si autorităților veterinare, ne-a declarat Constantin Cătană, directorul DSP Arad.

De asemenea, se recomadă respectarea următoarelor reguli privind prepararea hranei: separați carnea crudă de cea prelucrată termic sau de alimentele care sunt gata preparate; nu folosiți același cuțit sau instrument de tăiat pentru a pregăti carnea crudă şi alimentele care sunt gata preparate; spălați–vă pe mâini înainte, între si după operațiile de manipulare a alimentelor crude și a celor prelucrate termic; nu puneți carnea prelucrată termic pe aceeași farfurie sau suprafață pe care a fost așezată înainte de a fi prelucrată termic; carnea de pasăre, inclusiv ouăle, trebuie prelucrate termic timp îndelungat la temperaturi corespunzătoare, deoarece virusurile gripale sunt distruse prin prelucrare termică la mai mult de 70°C; înainte de a manipula și prelucra termic ouăle, spălați-le cu apă și săpun, iar după aceea spălați-vă pe mâini tot cu apă și săpun; nu folosiți ouă fierte moi sau crude în alimente care nu vor fi prelucrate termic; după manipularea păsărilor sau ouălor crude, spălați-vă pe mâini și spălați toate suprafețele și instrumentele folosite, atent, cu apă și săpun.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.