faurVictor Faur, arădeanul condamnat la închisoare de autorităţile americane şi dat în urmărire internaţională, după ce a accesat ilegal anumite servere NASA, a fost reţinut, miercuri, în Slovenia, în timpul unei razii poliţieneşti. Ieri dimineaţa, acesta a fost prezentat unei instanţe judecătoreşti din Slovenia, cu mandat de arestare preventivă pentru 30 de zile. Arădeanul mergea cu câţiva prieteni, la un turneu de biliard în Italia, când a fost oprit şi reţinut de autorităţile slovene.
Arădeanul Victor Faur, fiul directorului Direcţiei de Sănătate Publică, Mircea Faur, a transmis miercuri, un strigăt de ajutor, un mesaj postat pe reţelele de socializare. Poliţiştii sloveni i-au permis să-şi foloseacă telefonul pentru câteva minute, înainte să-i fie reţinut. În mesaj, Faur solicita ajutor de la autorităţile din România, după ce a fost reţinut în Slovenia. Acesta a declarat că în România, a obţinut o hotărâre definitivă şi irevocabilă, emisă de instanţa din Arad şi confirmată de Curtea de Apel Timişoara. „Tocmai am fost arestat în Slovenia, fiind emis un mandat de arestare internaţional prin Interpol, emis de Washington D.C.. Sunt arestat pentru proble­mele cu NASA din 2006, lucru absurd, având în vedere că, conform dreptului internaţional, nu pot fi judecat în două locuri pentru aceeaşi faptă. Rog pe această cale media, Guvernul României şi toate departamentele de stat să mă ajute să scap de această nedreptate”, se arată în mesaj. Acesta a primit asistenţă şi ajutor din partea reprezentanţilor Ambasadei Române din Slovenia,  după ce au fost contactaţi de apropiaţii acestuia, şi este reprezentat legal de o avocată, angajată în Slovenia. Familia lui Victor Faur speră într-o soluţionare a situaţiei dificile a arădeanului, care a fost deja condamnat în România şi şi-a ispăşit pedeapsa fără a încălca eliberarea condiţionată. De asemenea, Faur nu avea interdicţie de a părăsi ţara. Apropiaţii consideră reţinerea şi arestarea lui un abuz al autorităţilor slovene. „Cei de la Ambasada României din Slovenia îl ajută şi îl monitorizează. Eu nu pot comunica, în prezent cu el pentru că, i-au luat telefonul şi nu mai îi este permis să ţină legătura cu cei de afară. De asemenea, are acum o avocată angajată de acolo”, a declarat mama arădeanului. Magistraţii sloveni vor decide dacă acesta va fi extrădat în Statele Unite.
Faur a fost condamnat la un an şi patru luni de închisoare cu suspendare şi plata unor daune substanţiale, după ce, pe când avea doar 20 de ani, între 2005 şi 2006 a reuşit să acceseze serverele NASA, US Navy (Marina Americană), US Departament of Energy (DoE), Jet Propulsion Laboratory (JPL) şi Goddard Space Flight Center, (GSFC).
Claudia Gavra

Recomandările redacției