Hălmagiul se pregătește de sărbători

0
427

IMG_3829 IMG_3830În această perioadă, alături muncile în câmp și prin grădini și de îngrijire a animalelor – specifice perioadei, oamenii fac și ample pre­gătiri pentru a întâmpina cum se cuvine Sărbătorile Pascale. Locui­torii comunei Hălmagiu nu fac excepție de la această regulă.
Primarul comunei Hălmagiu, Adrian Țoca aprecia că sunt și aspecte ce se mai schimbă. „Țăranul adevărat întotdeauna a știut ce trebuie să facă și până unde se poate întinde; s-a bazat pe experiența sa și a înaintașilor. De re­gulă fiecare familie are grijă să respecte tradiția și în ceea ce privește bucatele tradiționale de Paști. Acum avem și abator la nivel de comună și oricine – care își pune din timp câțiva bănuți deoparte – poate să  aibă de Paști carne de miel la masă. Însă nu pot să nu spun că tradiția s-a mai schimbat. Sunt și dintre cei care mai bine își lasă de la gură și-și cumpără… telefoane mobile; unii au și câte două. Și pe unii dintre aceștia lumea-i plânge că n-au una-alta… și c-o duc greu. Noi suntem atenți la nevoile tuturor dar e nevoie și de puțină chibzuin­ță. Oricum, eu cred că toți consă­tenii mei știu să se gos­­podă­rească în așa fel încât să întâmpine Paștile cum se cuvine“.
Amenajare cu pavele
În această perioadă, în jurul bi­sericii din Hălmagiu s-au amenajat pavele, această lucrare fiind necesară pentru Noaptea de Înviere, deoa­rece oamenii care veneau în anii trecuţi la slujba de Înviere se murdăreau de noroi. Lucrarea va fi finalizată până la Sărbătoarea Floriilor.
Mai amintim faptul că în faţa bisericii a fost amenajată o troiţă sculptată din lemn.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.