Dacă ar fi să caracterizez printr-un singur cuvânt modul în care sunt administrate pădurile statului din județul Arad, acesta ar fi „haos”. În ultimii ani, ziarul nostru a tras nenumărate semnale de alarmă cu privire la jaful care s-a petrecut la Ocolul Silvic Valea Mare, despre modul discreționar în care s-a procedat în ceea ce privește țarcul de vânătoare de la Somoș, în ceea ce privește „faptele de vitejie” săvârșite de anumiți angajați ai Direcției Silvice despre care există informații că ar fi apropiați ai directorului Teodor Țigan, cel care este la rândul lui susținut de la București în ciuda tuturor problemelor care au fost și încă mai sunt în pădurile arădene.
Trebuie spus însă că ieri am avut ocazia să văd în pădurea de la Frumușeni, încă o mostră de „bune practici” în domeniul silviculturii. Pădurarul angajat de Direcția Silvică să apere fondul forestier, să vegheze la respectarea legii, are zeci de porci pe care-i lasă liberi să pască alături de mistreți și alte animale sălbatice. Pe lângă faptul că porcii domestici pot transmite cu ușurință pesta, se pot contamina de trichineloză de la mistreți, iar atunci când vor fi vânduți ne-am putea trezi cu un adevărat dezastru. În plus, porcii lăsați liberi prin pădure se hrănesc cu mâncarea pusă în hrănitoarele anume amenajate pentru vânat și pot distruge puieții care au fost plantați. Cu toate acestea pădurarul, despre care există informații că ar fi unul dintre apropiații directorului Țigan, ridică din umeri și spune că nu are nicio vină. Cum este oare posibil acest lucru când, peste 120 de porci au fost văzuți recent cum își făceau de cap prin pădure, când ieri am putut vedea chiar noi porcii lăsați să-și găsească de mâncare printre copaci? Răspunsul este unul singur. Pădurea a devenit un loc în care fiecare face ce vrea, începând cu angajații Direcției Silvice. Așa că nu ne mai miră că anumiți ciobani și-au făcut și ei obiceiul să-și țină animalele tot prin zona împădurită, că doar acolo nu prea intră multă lume și fiecare face ce-l taie capul.
În condițiile în care reprezentanții Direcției Silvice și-au făcut un obicei în a nu ne mai răspunde la telefon, am fi foarte curioși să aflăm pe unde ar scoate cămașa dacă comisarii de la Garda de Mediu și inspectorii Direcției Sanitar-Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor vor face niște controale serioase și vor constata că tocmai angajatul lor a călcat pe bec. Dar dacă pesta și trichineloza se vor răspândi în zonă ca urmare a faptului că au închis ochii la preocupările din „timpul liber” al aceluiași angajat? Despre pădurarul cu pricina există informații că s-ar fi ocupat cu creșterea porcilor și la Ocolul Silvic Valea Mare, de unde a fost mutat la Frumușeni. Se pare că este o ocupație cât se poate de rentabilă. Este și normal să fie așa, din moment ce animalele își găsesc singure hrana, iar proprietarul nu face decât niște cheltuieli minime.
În încheiere trebuie spus că pentru ca lucrurile să reintre în normal există o singură soluție. Animalele domestice trebuie să dispară de pe fondul forestier. Sperăm ca instituțiile statului își vor face datoria și acest lucru se va întâmpla cât de curând.

Recomandările redacției