•  Pacienți trimiși la cumpărături, cu toate că spitalul avea medicamentele necesare.
  • Faptele s-au petrecut cu complicitatea unor farmacii.
  • Cazuri în care anumite tratamente erau administrate doar pe hârtie.

În numărul de ieri al ziarului nostru vă informam cu privire la furtul unor fiole de Amikozit de la Spitalul Județean. Totul a fost dat în vileag de o asistentă care a descoperit lipsa și nu a dorit să-și acopere colega prinsă „cu mâța-n sac”. Făptașa a fost sancționată disciplinar de conducerea spitalului, iar dosarul a fost trimis la Poliție.

Articolul a stârnit reacții numeroase, printre cei care ne-au contactat fiind și foști angajați ai spitalului care au dorit să ne povestească despre metodele folosite în trecut la furtul de medicamente. Este vorba despre metode care au fost infailibile până acum, din moment ce până acum, niciunul dintre cei care le-au folosit nu a fost prins și sancționat.

Traseul medicamentelor în natură

O fostă asistentă de farmacie, care a ales să-și caute de lucru în altă parte, susține că în timp ce pacienților li se spunea că spitalul nu are bani de medicamente și erau trimiși să-și cumpere tratamentul necesar de la anumite farmacii, medicamentele cu pricina erau scoase din farmacia spitalului și redirecționate spre farmaciile cu care erau în legătură cadrele medicale. „Pe scurt: se comandă 100 fiole de Algocalmin, care intră în farmacia spitalului. Doctorul de pe secţie îi prescrie pacientului Ion o fiolă de două ori pe zi. Pacientului sau aparţinătorilor li se comunica faptul că ar fi indicat să i se administreze Algocalmin, dar spitalul nu are. Pacientul e îndrumat la farmacia X, de unde poate cumpăra, farmacista fiind soţia medicului, de exemplu. Nu ştiu cum procedează în acte, dar funcţiona pe vremea mea. Am dat exemplu Algocalminul care are un cost de aproximativ 1,30 lei, dar nu se complicau cu medicamente ieftine. E o Mafie în care sunt implicați doctori și farmacii. Bolnavul este trimis exact la farmacia X, plăteşte 1000 de lei spre exemplu şi ăştia împart banii”, susține femeia. În continuare, aceasta afirmă că s-a ajuns până acolo încât să se lucreze și cu farmaciile din județ, pacienții sau aparținătorii fiind trimiși în altă localitate, dacă voiau să facă rost de medicamentul de care aveau nevoie. „Cum faci la farmacie să nu-i dai bon clientului? Păi omul la disperare nici nu te mai întreabă de bon. Îl anunți simplu: «Tocmai am primit medicamentul dumneavoastră. Încă nu am reuşit să facem recepţia. M-aş mira să fi mers vreunul după bon. Se profita de boală…, de disperare. Cam asta-i situația, și vorbesc de medicamente scumpe”, mai susține femeia. În ceea ce-i privește pe angajații din farmacie, li se comunica că nu se dă bon, că au uitat cei de la depozit să trimită factura, iar banii astfel încasați erau trimiși în plic separat. „Nu există furt fără să piaţă de desfacere și o schemă bine pusă la punct. Iar amărâtului i se spunea că spitalul nu are fonduri și era îndrumat la farmacie”, mai spune fosta asistentă.

Tratament administrat doar pe hârtie

Un alt cadru medical vorbește despre o altă metodă, ceva mai simplă, dar eficientă. Pacienții sunt trimiși să-și cumpere tratamentul și în plus, în acte sunt trecute și medicamente care nu le-au fost administrate. Pentru că cineva, care avea o gestiune, trebuia să justifice lipsa unor fiole sau unor pastile. „Fiul meu a suferit o intervenţie chirurgicală. Eram zilnic dimineaţa la el, înainte de vizita medicală. Înainte de vizită, venea asistenta cu fișa de observaţie. Am citit zilnic ce tratament i se administrează copilului.

Am făcut şi poze, că o făceam repede… La un moment dat, ni s-a spus că ar fi bine să-i cumpărăm Nurofen, pentru că spitalul nu are. I-am cumpărat. Ok. Nouă lei. La ieșirea din spital… surpriză! Pe biletul de externare era trecut că i s-a administrat Nurofen, plus Gentamicină picături oftalmice. Deci… hello. Nici nu-i necesar ca medicamentele să treacă pe secţie din farmacia spitalului”, susține acesta.

În încheiere trebuie spus că nu suntem în măsură să spunem dacă astfel de metode sunt în continuare folosite, dar cert este că din spital se fură și acum. Ca dovadă stau fiolele de Amikozit lipsă.

Recomandările redacției