Cu ocazia sărbătorii închinate Sfântului Mare Mucenic Dumitru, în zi de duminică, în data de 25 octombrie a avut loc sărbătorirea hramului bisericii ortodoxe din Dumbrăviţa după cum e tradiţia la ortodocşi să se oficieze taina Sfântului Maslu în comun la sărbătoarea sau în preajma sărbătorii a sfântului care e patron al acelei biserici.
Sfântul Mare Mucenic Dumitru, izvorâtorul de mir, patronul acestei comunităţi creştin-ortodoxe este venerat ca unul dintre cei mai mari sfinţi militari atât în Biserica Ortodoxă, cât şi în cea Catolică. El a trăit pe timpul împăraţilor Maximilian şi Diocleţian în Tessalonic, martiriul sau având loc în jurul anului 306. Legenda spune că Sfântul Dumitru, un nobil roman, proconsul al Ahaiei a fost ucis cu lancea la Tessalonic pentru că şi-a mărturisit credinţa pentru Hristos. Alături de Sfântul Gheorghe, el a fost adoptat de către cruciaţi drept patron.
Soborul de preoţi care au participat la rugăciunea în comun a fost format din preotul Pascu Butar, parohul de la Dumbrăviţa, preotul Gheorghe Bândea care este paroh în satul Bârzava, centrul administrativ al comunei din care face parte şi satul Dumbrăviţa, preotul Ma­rius Murgu, parohul ortodox din satul Groşii Noi, Petru Constantin, preotul paroh al satului Lalaşinţ şi preotul Cosmin Sucigan de la Parohia Ortodoxă din Căpruţa.
În cuvântul de învăţătură de la sfârşitul ceremoniei religioase preotul care a predicat a ţinut să amintească de importanţa tainei Sfântului Maslu, una dintre cele şapte taine din credinţa creştin ortodoxă, în viaţa unei comunităţi creştin ortodoxe, prin faptul că la o asemenea taină credincioşi au ocazia să se roage împreună pentru bunăstarea şi binele mers al acelei comunităţi.
De asemenea, parohul locului, părintele Pascu Butar, a ţinut să mulţumească preoţilor pentru împreună slujire şi cre­dincioşilor prezenţi la acest sacru eveniment.
La sfârşitul slujbei, invitaţii au înceiat sărbătoarea hramului printr-o agapă creştinească după cum se obişnuieşte în tradiţie.

Recomandările redacției