Mii de pelerini din ţară şi de peste hotare sunt aşteptaţi şi-n acest an la Mănăstirea Hodoş-Bodrog, una din cele mai vechi aşezări monahale din ţară, pentru a o cinsti aşa cum se cuvine pe Maica Domnului, alături de ierarhii arădeni şi de obştea sfintei mănăstiri. Credincioşii au posibilitatea de a se închina la Icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului cu Pruncul Iisus, descoperită într-o movilă de pământ de către un taur din turma unui păstor pe locul unde se află astăzi mănăstirea. Hodoş, ar fi numele taurului de care legenda leagă începutul mănăstirii şi provine de la slavul ,,hudus”, care înseamnă sărbătoresc, maiestuos, iar numele de Bodrog desemnează poziţionarea mănăstirii între ape, între satele Bodrogul Vechi şi Bodrogul Nou. Pentru a confirma datele tradiţiei, se mai păstrează şi astăzi, în biserica mănăstirii, capul taurului care a descoperit icoana, precum şi Icoana Făcătoare de Minuni a Maicii Domnului.

În seara de dinaintea marelui praznic, pelerinii, având în frunte un mare sobor de preoţi, au posibilitatea de a reface Drumul Crucii, în adâncă smerenie în faţa jertfei Mântuitorului, procesiune care se desfăşoară de aproape un secol la această străveche mănăstire.

Fiind în Anul Centenar, se cade să amintim, pe lângă faptul că Mănăstirea Hodoş-Bodrog este cea mai veche mănăstire din ţara noastră cu viaţă monahală neîntreruptă încă din anul 1177, şi că în anul Marii Uniri, 1918, a fost singura mănăstire ortodoxă românească din Banat, Crişana, Transilvania şi Maramureş.

În acest an, sfintele slujbe cu prilejul  hramului se vor desfăşura începând de marți, de la ora 09:00, slujbele continuând și la orele 15:00, 16:00, 19:30, 22:00 și 23:30, iar miercuri, începând cu ora 02:00, va avea loc Sfânta Liturghie, urmată de slujbele de la orele 07:00, 09:00 și 10:00.

Protos. Iustin Popovici

Recomandările redacției