Ianukovici dispus să o elibereze pe Iulia Timoșenko în schimbul a 14,7 miliarde de euro

0
94

iuliaPreședintele Ucrainei, Viktor Ianukovici, a declarat miercuri că este dispus să o elibereze din închisoare pe Iulia Timoșenko, dar a condiționat punerea ei în libertate de achitarea pagubelor pe care se presupune că aceasta le-a provocat țării prin semnarea unui contract de gaz cu Rusia, estimat de guvern la 20 de miliarde de dolari (circa 14,7 miliarde de euro), informează joi ziarul spaniol ABC.

Timoșenko, care ispăsește o condamare de șapte ani pentru abuz de putere, ar fi semnat în anul 2009 acorduri care au prejudiciat țara, deși fosta șefă de guvern și Uniunea Europeană susțin că procesul are la bază motivații politice.

După ce Parlamentul ucrainean a respins o lege care să permită transferarea Iuliei Timoșenko în Germania pentru tratament medical, Ianukovici a avertizat că fostul premier trebuie ‘să plătească banii’ echivalenți infracțiunii comise și apoi ‘să solicite eliberarea’, potrivit unui interviu acordat mai multor posturi de televiziune, citat de agenția RIA Novosti.

Situația lui Timoșenko se intersectează cu decizia lui Ianukovici de a renunța la Acordul de parteneriat politic și la un tratat de comerț liber cu Uniunea Europeană și de a relansa apropierea de Moscova. Președintele ucrainean și-a justificat poziția argumentând că economia țării este ‘bolnavă’.

UE a cerut Kievului să pună capăt îndoielilor privind justiția selectivă, mai ales în cazul lui Timoșenko, care a intrat luni în greva foamei pentru a reclama semnarea acordului cu Bruxellesul.AGERPRES/

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.