arionReprezentanţii Uniunii Locale a Asociaţiilor Locative Arad (ULALA) atenţionează consilierii locali că va urma o iarnă cruntă pentru arădeni, dacă nu vor vota creşterea subvenţiei acordate celor care se încălzesc în sistem centralizat. „Meteorologii anunţă că vom avea cea mai friguroasă iarnă din ultimii 100 de ani. Astfel, începând cu luna decembrie, vor începe problemele în ceea ce priveşte încălzirea la bloc. Facem un apel la consilierii locali să aprobe majorarea subvenţiei, pentru că altfel va fi foarte greu să ieşim din iarnă. Dacă va fi o iarnă grea, aşa cum se anunţă, vom merge cu încălzirea la maxim. La actualul preţ al gigacaloriei, de 290 de lei, nu ştiu cine va mai putea rezista. Se impune astfel ca proiectul depus de doamna Lia Ardelean, pentru majorarea subvenţiei, să treacă”, a declarat Vasile Arion, prim-vicepreşedintele ULALA. Aceasta a ţinut să menţioneze că singura posibilitate de a ţine preţurile sub control este să scadă cheltuielile cu căldura şi apa caldă. „Consilierii locali trebuie să fie responsabili, iar votul pe care îl vor da trebuie să ţină cont de interesele arădenilor, nu de alte considerente”, a continuat Arion. Prim-vicepreşedintele ULALA ţine să le reamintească mai marilor din Primărie că locuitorii municipiului au în momentul de faţă restanţe de aproximativ 1,5 milioane de lei la CET. „Suma respectivă este datorată de 400 de asociaţii de proprietari. Şi acum este un adevărat dezastru, pentru că aproximativ 20% dintre aso­ci­- aţii au acumulat datorii. Consilierii trebuie să se gândească la populaţie”, a încheiat Arion.
Săptămâna trecută, consilierul PC Lia Ardelean a depus un proiect de hotărâre prin care cere majorarea  subvenţiei pentru gigacaloria furnizată populaţiei la 25 la sută. Acesta susţine că între 55 şi 60% dintre locuitorii municipiului se încălzesc în sistem centralizat, iar mulţi dintre ei nu mai pot face faţă facturilor. Unul dintre argumentele pe care le aduce în sprijinul propunerii sale face referire la Legea 51/2006, care face referire la principiul suportabilităţii preţurilor uti­lităţilor publice de către consumator.
Dacă în ceea ce priveşte cuantumul subvenţiei, mai există o speranţă ca lucrurile să evolueze în sensul dorit de majoritatea arădenilor, trebuie spus că  actualii clienţi ai CET-H riscă să aibă parte de o surpriză extrem de neplăcută. Mai mulţi consilieri locali, de la putere şi din opoziţie, au semnat un proiect de hotărâre menită să-i transforme pe cei care se încălzesc în sistem centralizat în consumatori captivi, interzicând debranşările. Proiectul de hotărâre pus deja la transparenţă vizează „stabilirea ca zonă unitară de încălzire a imobilelor de pe raza municipiului Arad, alimentate prin sistemul centralizat de termoficare SACET”, ceea ce înseamnă că, dacă proiectul va trece, nu se vor mai putea face debranşări, arădenii rămânând obligaţi să rămână în relaţii contractuale cu CET-H, chiar dacă ar găsi alte surse de încălzire mai ieftine.

Recomandările redacției