Guvernul României dă o mână de ajutor importantă cluburilor sportive din România, iar UTA poate visa și ea că – în sfârșit – se va alinia formațiilor finanțate aproape în întregime de autoritățile locale. În urmă cu aproape o lună de zile, mai precis pe 19 septembrie, s-a publicat în Monitorul Oficial modificările la Legea 350/2005, cea conform căreia cea mai titrată grupare fotbalistică din provincie e finanțată de Primărie, prin proiectul câștigat la Centrul Cultural Municipal Arad.
Aici se specifică cât se poate de clar că orice formă (entitate) sportivă ce primește fonduri nerambursabile de la autorități poate acoperi de acum înainte și alte cheltuieli decât cele prevăzute anterior. Adică, pe lângă transportul, cazarea, masa,
alimentația de efort a sportivilor, plata arbitrilor, medicilor și altor persoane, asigurarea persoanelor, materialelor sportive, a echipamentului sportiv și a altor bunuri, sau achiziționarea de materiale și echipament sportiv, se vor deconta: „cheltuieli cu premiile, indemnizațiile, veniturile contractuale (CAS) ale participanților la activitatea sportivă, primele și indemnizațiile sportive, alte drepturi”. La punctul 10, litera a) din Legea 350/2005 publicată în Monitorul Oficial se specifică și mai limpede: „Cheltuielile cu indemnizațiile și veniturile de natură contractuală stabilite prin contractul de activitate sportivă (CAS) încheiate între structura sportivă și sportivi/membrii staf­fului tehnic (antrenori, preparatori fizici, medici, asistenți me­­- dicali, statisticieni, kinetoterapeuți, maseuri, cameramani, directori tehnici, alte persoane participante la procesul de pre­gătire și participare la competiții) care au dobândit statutul de PIF (persoană fizică independentă) în condițiile legislației în vigoare”.
Popa: „Dacă nici acum
nu se poate, înseamnă că nu se dorește sport de
performanță în Arad”
Așadar, Primăria, respectiv Centrul Cultural Municipal Arad, nu mai are absolut nicio opreliște legală să nu deconteze absolut toate cheltuielile prevăzute mai sus, așa că marea problemă a UTA-ei, respectiv achitarea salariilor pentru jucători și staff și primele acestora, ar trebui să dispară. „Având în vedere că situația financiară la club se va normaliza în curând jucătorii trebuie să demonstreze că au valoare. Ieri, și-au încasat o parte din primele de joc, săptămâna viitoare vor încasa și ultima parte din prime. Iar ce ne durea cel mai tare, adică salariile, se vor rezolva și acestea. Sunt convins că va fi și bine la echipă, mai ales că acuma, poate știți și voi, pe data de 19 septembrie s-a modificat și a intrat în vigoare în forma nouă legea 350, cea prin care clubul UTA e finanțat de Primărie. Legea este clară și subliniez clară, scrie negru pe alb că se pot deconta contractele de activitate sportivă și primele de joc. Nu este nimic interpretabil. Iar clubul nostru nu cere bani mulți, doar să se poată plăti jucătorii din banii pe care sunt alocați. Dacă nici acum nu se poate, înseamnă că nu se dorește sport de performanță în Arad și trebuie să ne retrage cu toții. Dar, așa cum îl cunosc eu pe primarul Falcă, dar și pe consilierii din jurul său, vor face tot posibilul să ajute clubul cu aceiași bani, căci nu cerem alții, din care –
însă – să ne rezolvăm cea mai spinoasă problemă, salariile jucătorilor. UTA este brand, este un nume, este mândria Aradului. Să nu-mi spuneți că mândria Aradului e Takata sau nu mai știu eu ce firme. Pentru că ele vin, fac bani aici la noi și îi duc în altă parte. Mai mult, UTA e singura echipă din Arad, trebuie ajutată și cred că așa va fi. Am vorbit cu mulți dintre cunoscuții pe care îi am în diferite orașe și ei fac deja acest lucru. Deci nu mai este nimic interpretabil. Și la Timișoara, cineva important din Primărie
mi-a spus că le pare rău că ACS-ul a intrat în insolvență. În noile condiții, era mai rentabil să se găsească niște bani pentru achitarea datoriilor, iar apoi clubul trăia bine mersi din banii ce se pot da de la bugetul local pe noua legislație”, ne-a mărturisit Ionuț Popa, în cadrul conferinței săptămânale de presă a clubului UTA.
„Mister” mai are un as
în mânecă, promisiunea primarului Falcă
Dincolo de chestiunile legislative, Ionuț Popa și-a adus aminte de o întâmplare de pe vremea când o antrena cu succes pe Poli Iași în Liga 1. Acum mulți ani, la o întâlnire a primarilor în „Orașul celor 7 coline”, actualul antrenor al UTA-ei spune că a obținut o promisiune din partea lui Gheorghe Falcă. „După o miuță a primarilor și a altor politicieni la care am fost invitat și eu, pe marginea bazinului, la o bere, înainte de a trece maseurii la treabă, am avut o discuție în patru. Domnul Gheorghe Falcă a fost întrebat de Adriean Videanu când va face și el echipă bună la Arad, așa cum făcuse Nichita la Iași. Iar domnul primar a răspuns când se întoarce Popa acasă. Eu sunt aici de câteva luni bune, am rămas și voi rămâne chiar dacă este greu la club, chiar dacă am fost și sunt înjurat, nu mă las până nu fac echipă la UTA. Sunt sigur că domnul Falcă, pe care îl cunosc de foarte multă vreme și pe care îl respect, își aduce aminte de acea discuție”, a adăugat „Mister”.
Salarii de până la 25 de mii de lei?
Și tot conform noilor prevederi legale există și posibilitatea să aflăm valoarea unui contract ce poate fi plătit de o structură sportivă din bani publici. Există un punctaj ferm, iar conform acestuia un fotbalist al
UTA-ei poate fi plătit cu suma de 24.972 de lei. Valoarea unui punct este egală cu câștigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor de stat (respectiv 4.162 de lei), iar un fotbalist de Liga a II-a ajunge la un punctaj de 6,00. Antrenorul ajunge chiar la 6,25 și deci un salariu de 26.012 de lei. De precizat ar fi că în actualul buget, clubul UTA nu a prevăzut salarii mai mari de 7.000 de lei.
Primele retribuții de la Primărie în noiembrie?
Așadar, conform noilor prevederi legale, conducerea administrativă a clubului UTA poate introduce în devizul de cheltuieli ce-l depune lunar la CMCA și salariile și primele jucătorilor, antrenorilor, etc. Și, fiindcă totul este limpede, primele retribuții din bani locali ar trebui să se achite în luna noiembrie. Altfel, așa cum spune și Ionuț Popa: „Dacă nici acum nu se poate, înseamnă că nu se dorește sport de performanță în Arad”.

Recomandările redacției