Ieşirea Marii Britanii din UE ar fi un dezastru

0
158

Uniunea Europeană trebuie să facă tot posibilul pentru a evita ieşirea Marii Britanii din Blocul comunitar, recomandă ministrul german al Finanţelor, Wolfgang Schäuble, apreciind că o astfel de situaţie ar fi un „dezastru“ pentru ambele părţi conform publicaţiei Mediafax.

„Vom face tot posibilul pentru a evita ieşirea Marii Britanii din UE. O astfel de situaţie ar fi un dezastru atât pentru Marea Britanie, cât şi pentru Europa“, a declarat oficialul german.

„Poate că va trebui să ajungem la unele amendamente limitate în cazul Tratatului Lisabona, pentru a oferi mai multă flexibilitate în negocieri, vom vedea“, a adăugat Schauble.

„Dar, evident, negocierile nu merg niciodată într-un singur sens, întotdeauna sunt în ambele sensuri“, a spus ministrul german al Finanţelor.

„Sper că vom putea convinge Marea Britanie să rămână în Uniunea Europeană. Dar nu cred că o vom putea convinge să intre în zona euro în anii următori, va dura mai mult“, a încheiat Wolfgang Schäuble.

Poporul Marii Britanii va opta, prin referendum, să părăsească Uniunea Europeană, dacă nu va obţine „reforme substanţiale şi ireversibile“, a avertizat sâmbătă ministrul britanic de Externe, Philip Hammond. „Dacă nu vom obţine angajamentele de care avem nevoie din partea partenerilor europeni în aspecte precum ţinerea Marii Britanii în afara sistemului de integrare profundă, dacă nu vom putea obţine aceste angajamente, atunci, aşa cum a spus premierul, nu putem exclude nimic“, a declarat Hammond, în ceea ce pare a fi o schimbare de atitudine a Guvernului de la Londra. „Avem nevoie de reforme solide, substanţiale şi ireversibile la nivel european. Pentru că, dacă vom prezenta poporului britanic un set de reforme de o amploare mai mică, ne vom trezi cu un refuz“, a spus Hammond.

Premierul conservator David Cameron a promis renegocierea relaţiei Marii Britanii cu Uniunea Europeană şi organizarea, până la sfârşitul anului 2017, a unui referendum privind apartenenţa ţării la Blocul comunitar. Cele mai multe sondaje de opinie arată că majoritatea britanicilor ar prefera rămânerea ţării în Uniunea Europeană. Marea Britanie şi Uniunea Europeană au avut recent dispute pe tema gestionării crizei economice a Greciei şi privind distribuirea imigranţilor extracomunitari. Marea Britanie nu participă la toate programele de integrare europeană, având un statut privilegiat în cadrul Uniunii Europene.

Sursa: Mediafax

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.