Marinarii italieni şi turci au salvat sute de imigranţi care şi-au pus viaţa în pericol pentru a ajunge în Europa. Datele arată că, de la începutul anului, 76 de mii de imigranţi au ajuns pe bătrânul continent. În încercarea de a găsi o soluţie, miniştri de externe din cele şase ţări fondatoare ale Comunităţii europene s-au întâlnit la Roma. Oficialii au spus că este nevoie de un răspuns comun la criza refugiaţilor, şi că statele membre trebuie să lase deoparte interesele proprii, citează Digi24.

Paza de coastă italiană a salvat 68 de imigranţi în largul insulei greceşti Samos din Marea Egee. Unii erau la bordul unei bărci supraaglomerate, alţii se adăpostiseră pe nişte stânci.

Alţi 188 de refugiaţi au fost salvaţi de paza de coastă turcă, la doar câţiva kilometri de insula Lesbos. Cum criza se accentuează, miniştri de Externe din Italia, Germania, Franţa, Belgia, Luxemburg şi Olanda s-au întâlnit la Roma în încercarea de a găsi o soluţie. Oficialii au îndemnat ţările membre să renunţe la ambiţiile proprii şi să lucreze împreună pentru rezolvarea problemelor care afectează continentul.

„Nici nu putem să ne imaginăm că în viitorul apropiat decizii luate individual de anumite ţări pot să submineze succesele şi rezultatele obţinute în ultimii zeci de ani. Mă refer la Schengen, la circulaţia liberă a oamenilor”, spune Paolo Gentiloni, ministrul italian de Externe.

Potrivit Organizaţiei Internaţionale a Migraţiei, 76 de mii de imigranţi au ajuns în Europa doar în primele săptămâni ale anului 2016.

Recomandările redacției