Anunţată cu surle şi trâmbiţe, măsura privind impozitarea pensiilor speciale mai mari de 7.000 lei nu a fost cuprinsă în proiectul de pachet legislativ pus în dezbatere. Ministrul Finanţelor, Eugen Teodo­- rovici, vine şi spune că proiectul nu a fost abandonat, doar că este nevoie de mai mult timp pentru punerea la punct în cele mai mici amănunte, pentru ca, odată adoptată, legea să nu poată fi respinsă la Curtea Constituţională. În plus, mai zice Teodorovici, există deja două proiecte legislative pe această temă, depuse la Parlament, aşa că ar fi mai potrivit să-i lase pe cei care le-au depus să demonstreze că într-adevăr doresc acest lucru, nu doar fac pe vitejii pentru a-şi face campanie electorală. Nu a spus-o exact aşa, dar asta se înţelege din declaraţiile lui. A fost o zicere ironică, dar care reflectă un adevăr destul de trist pentru noi, oamenii de rând, pentru amărâţii de pensionari care abia îşi duc traiul de pe o zi de alta.
S-a dovedit deja cu vârf şi îndesat că toate partidele care au guvernat până acum promiteau marea cu sarea atunci când erau în opoziţie, că vor tăia deîndată ce vor ajunge la guvernare pensiile neruşinate, dar imediat după aceea uitau ce au promis şi lăsau pensiile speciale neatinse, ba chiar le măreau! Nici nu puteau face altceva din moment ce categoriile care se bucură de pensii speciale pot să facă nenumărate pocinoage celor aflaţi la guvernare, dacă îndrăznesc să se atingă de banii lor.  Aşa se face că orice tentativă de reducere a pensiilor speciale a fost lansată doar de ochii prostimii, fără ca iniţiatorii să facă la modul serios ceva pentru adoptarea lor, ba chiar dând o mână de ajutor celor aflaţi pe moment la guvernare să respingă iniţiativele. Un joc cinic, practicat, aşa cum spuneam, de toate partidele. Bazându-se pe această experienţă, Teodorovici a făcut acele declaraţii ironice.
Sunt sigur că PSD a lansat promisiunea cu impozitarea pensiilor speciale doar în scop electoral. Dacă PSD chiar ar fi avut în plan aceasta, se putea da ordonanţă, aşa cum, dealtfel, a şi promis. În loc să dea ordonanţa, PSD, prin gura lui Teodorovici, caută explicaţii şi ne abureşte că proiectul este doar niţel întârziat, pentru ca electoratul să nu-i facă mincinoşi. Oricum, Opoziţia, care a depus proiectele în Parlament, a răsuflat uşurată că nu s-a dat ordonanţa, aşa că poate continua circul în Parlament. PSD-iştii vor folosi tema de campanie ameninţând că dacă nu rămân ei la putere în veci nu vor fi impozitate pensiile mahărilor, iar liberalii şi USR-iştii vor spune exct invers, adică doar ei sunt cei care au voinţa politică pentru a face dreptate. O parte a electoratului va fi prostită să voteze PSD, iar cealaltă parte, să voteze PNL şi USR, astfel că nimeni nu va avea de pierdut, ci doar de câştigat. Evident, mă refer doar la Putere şi Opoziţie, nu la electorat, pentru că acesta în mod sigur va pierde. 

Recomandările redacției