Festivaluri de film, muzică și teatru, evenimente științifice și culturale, concursuri – toate se vor consuma în Arad, în acest an. Peste 100 de evenimente dintr-o serie de domenii și pentru toate gusturile sunt în programul Centrului Municipal de Cultură Arad (CMCA), pentru 2018. Anul acesta are o însemnătate deosebită întrucât este Centenarul Marii Uniri. Aradul va fi ridicat ca și „capitala politică a Marii Uniri“, printr-o serie de manifestări.
Astfel, potrivit reprezentanților CMCA, pe lângă evenimentele consacrate se vor desfășura Festivalul Internațional de Literatură, Festivalul de Științe Umaniste, Festivalul de Film documentar fArad, Festivalul de film pentru copii Kinodiseea, Ministagiunea de operă pentru copii, Festivalul Internațional de Artă Contemporană, Festivalul Internațional de teatru tânăr francofon „Amifran“ urmând să fie organizate și multe evenimente în premieră, dar și manifestări dedicate Centenarului Marii Uniri.
Primăria și Centrul Municipal de Cultură Arad propun publicului arădean în acest an, pe lângă acți­unile culturale care se desfă­șoară cu regularitate și care s-au bucurat de apreciere în anii trecuți, câteva acțiuni noi menite să diversifice oferta culturală.
În luna martie, pentru melomani va avea loc recitalul de muzică clasică al Teodorei Gheor­ghiu, care face parte din turneul național al artistei, iar în luna aprilie, pe scena Teatrului Clasic „Ioan Slavici“ va concerta pianistul Horia Mihail, în cadrul turneului național „Pianul călător“.
În acest an, în municipiul Arad se va desfășura în premieră „Festivalul florilor“, o acțiune care va avea două ediții, una primăvara și una toamna. Festivalul va fi organizat în parteneriat cu administrația orașului maghiar Debrecen, unde are loc, anual, evenimentul „Carnavalul florilor“, unic în Europa.
Astfel, la Arad, vor putea fi văzute numeroase specii de flori, dar și care alegorice, costume colorate, figurine confecționate din flori.
Aradul – „capitala politică a Marii Uniri“
Autoritățile locale vor organiza, în anul acesta, numeroase manifestări dedicate împlinirii a 100 de ani de la Marea Unire de la Alba Iulia, multe dintre acestea având ca scop evidențierea Aradului ca și „capitala politică a Marii Uniri“. Seria manifestărilor dedicate istoriei a debutat deja.
În plus față de investițiile în infrastructura culturală a orașului, care vizează reabilitarea Crucii Martirilor din Parcul Mihai Eminescu, amplasarea busturilor lui Ștefan Cicio Pop, Vasile Goldiș, Ioan Suciu și Ioan Fluieraș în oraș și nu numai, anul acesta vor fi organizate și o serie de conferințe, simpozioane și lansări de carte dedicate acestei aniversări precum și mai multe spectacole și concerte tematice.
Astfel, manifestări dedicate Centenarului vor avea loc începând din luna mai, în cadrul Zilelor Administrației Arădene, una dintre acestea fiind sesiunea de comunicări științifice „Arădenii și armata franceză în anul 1918“, care va fi realizată în colaborare cu Muzeul Marelui Război din Franța.
De asemenea, în luna noiembrie, la Arad, se vor lansa lucrările „Istoria Transilvaniei“, ediția a II-a (autori Ioan Aurel Pop și Ioan Bolovan) și Comitatul Aradului și Marea Unire de la Alba Iulia din 1 Decembrie 1918.
Tot în luna noiembrie Aradul va găzdui sesiunea științifică internațională cu titlul „Aradul – Capitala Marii Uniri“ și lansarea volumului „Monografia Ștefan Cicio Pop. O viață închinată națiunii“ (autor prof. univ. dr. Corneliu Pădurean).
În preajma zilei de 1 Decembrie 1918 în oraș vor fi organizate mai multe spectacole și concerte de muzică ușoară, populară și clasică dedicate Centenarului Marii Uniri.
Surprize pentru  melomani și cinefili
În perioada martie-decembrie, va avea loc la Cinematograful Arta „Maratonul filmului românesc“, program de proiecții de filme închinate Centenarului și care își propune să aducă în fața publicului filmul românesc, actorii și regizorii premiați la marile festivaluri.
Municipalitatea arădeană continuă ambițiosul proiect de revitalizare a celor trei cinematografe arădene, Aradul fiind singurul oraș din vestul țării unde funcționează trei cinematografe.
După ecoul primit de la public în urma spectacolului de operetă „Voievodul țiganilor“, care a avut loc anul trecut cu ocazia Zilelor Aradului, s-a luat decizia de a    se organiza o Stagiune lirică arădeană, care va cuprinde spectacole de operă, operetă, mu­sical și balet, cu participarea Operei Naționale Române din Timișoara.
Stagiunea lirică arădeană va începe în 20 aprilie, la Teatrul Clasic „Ioan Slavici“, ocazie cu care va putea fi urmărit spectacolul de operetă „Contesa Maritza“, regia artistică György Korcsmáros (Ungaria). Detalii privind alte evenimente ce vor fi organizate în oraș vor fi oferite în numerele viitoare ae ziarului nostru.

Recomandările redacției