prim ajutorO familie dintr-o zonă izolată din judeţ este dispusă să acorde primul ajutor, în regim de voluntariat.

Pentru locuitorii unei zone izolate din judeţ, acordarea ajutorului în situaţii de urgenţă nu va mai fi o problemă. Printr-un proiect al filialei arădene de Cruce Roşie, în satul Susag va funcţiona un punct de acordarea prim ajutor, cu toate echipamentele necesare în dotare. Proiectul este inedit, întrucât primul ajutor va fi acordat de o familie din Susag, instruită în acordarea de asistenţă medicală.

Crucea Roşie filiala Arad a propuse proiectul „PAZI- primul ajutor în zone izolate“ la Gala Crucii Roşii, organizată acum un an. După această propunere, vedeta TV, Iuliana Tudor şi Societatea Naţională de Cruce Roşie Romană au strâns fonduri pentru concretizarea acestui proiect.

Prin proiect este urmărită asigurarea intervenţiei de urgenţă, în zonele din ţară în care ambulanţele ajung greu. Proiectul se derulează în 41 de localităţi, valoarea totală fiind însă de doar 100.000 de euro. Localităţile au fost alese după criteriul unei distanţe mai mari de 40 de kilometri, faţă de o unitate care are în dotare ambulanţă. „Filiala judeţeană de Cruce Roşie Arad s-a consultat cu autorităţile competente, Serviciul de Ambulanţă Arad şi ISJU, pentru a stabili în care zonă a judeţului este mai mare nevoie de acest punct de prim ajutor. Astfel, s-a hotărât realizarea instruirii unei familii din satul Susag, comuna Craiva, care este deservită de Serviciul de Ambulanţă Sebiş.(…) Împreună cu reprezentanţii administraţiei locale şi cu voluntarii filialei s-a gasit familia Memete, din satul Susag care a acceptat şi este dispusă să găzduiască punctul de acordare de prim ajutor  în propria casă. Familia  de «salvatori comunitari» are patru membrii, doamna Memete fiind disponibilă pe parcursul zilei pentru acordarea primului ajutor“, susţine Iudita Cuvineanu, director al Crucii Roşii Arad.

Punctul de prim ajutor din casa familiei din Susag dispune de trusă de prim ajutor, glucometru, tensiometru, dispozitiv de înregistrare cu telecitire a traseului EKG. Toate consumabilele sunt suportate de Crucea Roşie Română. Pentru ca locuitorii zonei să ştie unde se află punctul de acordare a primului ajutor, acesta va fi semnalizat printr-o plăcuţă şi o emblemă a Crucii Roşii.

Voluntarii familiei vor fi instruiţi teoretic şi practic, iar acţiunile lor vor fi monitorizate de Crucea Roşie.

Recomandările redacției