Inspectorii Direcției Sanitare-Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Arad își intensifică activitatea în apropierea Paștelui.
Deși conducerea instituției a făcut un apel către administrațiile locale, să depună cereri pentru autorizarea comercializării cărnii de miel în piețe și pentru sacrificarea mieilor, până în momentul de față au fost autorizate doar  două piețe și două puncte de sacrificare.  „Piețele agroalimentare auto­rizate pentru comercializarea carcaselor de miel sunt hala din Piața Mihai Viteazul şi hala din Piața Catedralei. În ceea ce privește punctele de sacrificare autorizate, acestea se află la Șiclău și Horia. Locurile de sacrificare amenajate temporar vor fi  autorizate să funcţioneze numai pe perioada Sărbătorilor Pascale, cu respectarea condiţiilor sanitare veterinare privind  cazarea animalelor, aprovizionarea cu apă cald şi rece, facilităţi de colectare şi depozitare a deşeurilor şi a materialului cu risc specific în vederea transmiterii la neutralizare”, susține Viorel Agud, directorul DSVSA. În continuare, acesta susține că pentru prevenirea apariţiei toxiinfecţiilor alimentare se vor face controale suplimentare, fiind verificat modul în care se produce, depozitează, transportă şi valorifică carnea de miel, ouă şi alte produse sau alimente de origine animală şi non animală destinate consumului uman. „Medicii veterinari din cadrul circumscripţiilor sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimen­- telor şi circum­scripţiilor sanitare veterinare zonale vor verifica modul în care sunt respectate condiţiile sanitare veterinare din toate târgurile de animale, pieţele agro-alimentare, unităţile de tăiere, procesare, depozitare, valorificare şi de alimetaţie publică şi vor sancţionata orice încălcare a prevederilor legislaţiei sanitare veterinare în vigoare. Controlul în aceste piețe se va face de medicii veterinari din circumscripțiile de care aparțin cele două piețe  aflate în incinta acestora. La circumscripţiile sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor şi la circum- scripţiile sanitare veterinare zonale, în perioada 10-15.04. 2017, va fi asigurată permanenţa, va fi afişat programul de lucru, persoană responsabilă şi numerele de telefon (0257-280760, 0257-280761) la care consumatorii pot sesiza orice aspecte privind nerespectarea normelor sanitare veterinare”, mai spune Agud.
Controale pe bandă rulantă
De menționat că inspectorii vor mai organiza controale în scopul verificării respectării legislaţiei sanitar veterinară cu privire la bunăstarea animalelor în timpul transportului şi a sacrificării; a modului cum se face marcarea, depozitarea, şi comercializarea cărnii de miel către consumatorul final. „Vor mai fi controlați producătorii și comercianții de ouă, precum şi condiţiile de ambalare şi depozitare a acestora, dar și producătorii care comercializează produse lactate. Se va proceda la restricţionarea accesului în spaţiile de comercializare pentru cei care  nu deţin documentul de înregistrare sanitară veterinară, certificat de producător şi carnet de sănătate pentru animale. Vor fi informate în mod oficial autorităţile locale și consumatorii cu privire la riscurile pentru sănătatea publică ce decurg din sacrificarea mieilor în spaţii neauto- rizate şi fără supraveghere sanitară veterinară. De asemenea, medicii veterinari oficiali vor urmări ca subprodusele şi  materialul cu risc specific , rezultate în urma sacrificării să fie transmis la unităţile de incinerare, acest lucru intrând în responsabilitatea primăriei şi administratorului punctului de sacrificare”, a mai spus Agud.
În încheiere mai trebuie spus că în acesta perioada sunt organizate echipe de control mixte formate din  inspectorii serviciilor specializate ale DSVSA, împreună cu reprezentanţi ai altor instituţii, pentru verificarea modului în care sunt respectate condiţiile sanitare veterinare de comercializare a produselor alimentare de origine animală şi animalelor vii, în pieţele agroalimentare, în unităţi de alimentaţie publică și în târgurile de animale.
(L.Ș.)

Recomandările redacției