Timp de două zile, în perioada 6 – 7 august, Consiliul Judeţean Arad, Centrul Cultural Judeţean Arad, Primăria Şiria şi Filiala Arad a Uniunii Scriitorilor organizează la Şiria cea de-a doua ediţie a Festivalului „Ioan Slavici”. Ediţia din acest an va avea manifestarea „de deschidere” sâmbătă, 6 august, la orele 9,00, în Piaţa din Pâncota, cu o prezentare „neaoşă” a programului evenimentului, prezentare de care se va ocupă încă de pe acum actriţa Oltea Blaga, împreună cu elevii săi de la clasa de actorie a Şcolii Populare de Arte Arad: o trupă de dubaşi care să anunţe festivalul aşa cum se făceau anunţurile în vremile trecute: „Să aduce la cunoştinţa locuitorilor, că astăzi şî mâne, la Şiria, are să să-ntâmple mare întâmplare: Festivalul Ioan Slavici! Tăţi locuitorii sunt poftiţi să vie, ş-or fi bine primiţi! Duba!”.
Organizatorii au planuri foarte frumoase pentru viitorul festivalulului care omagiază numele şi personalitatea celui mai mare scriitor pe care l-a născut partea aceasta de ţară. „De data aceasta vom da festivalului o amploare naţională, deoarece vom lansa şi un concurs literar „Ioan Slavici”, dedicat atât tinerilor cât şi scriitorilor consacraţi, pe teme legate de opera lui Ioan Slavici, concurs care se va finaliza la mijlocul lunii noiembrie. În cadrul acestui concurs vom oferi mai multe premii pentru locurile I, II şi III, cuprinse între 200 şi 800 de lei,  dar şi un mare premiu în valoare de 1.000 de lei. Dorim să mediatizăm cât mai mult acest brand cultural numit „Ioan Slavici” şi să îi dăm amploarea cuvenită şi ne propunem chiar să-l internaţionalizăm în viitor, invitând scriitori din zona culturală în care s-a format Ioan Slavici – Ungaria şi, de ce nu, Austria”, a precizat dr. Doru Sinaci, directorul Centrului Cultural Judeţean Arad.
Concursul literar „Ioan Slavici” va avea două categorii: pentru tineri şi studenţi, respectiv pentru scriitori consacraţi. La prima categorie proza nu trebuie să depăşească 10.000 de caractere, iar tema este „Condiţia şcolii de astăzi pentru un elev, student, tânăr învăţător sau profesor (satisfacţii, deziluzii, bucurii etc)”. Participanţii la cea de-a doua categorie trebuie să scrie o proză care să nu depăşească 20.000 de caractere, iar tema este următorul enunţ: „Imaginaţă-vă un Lică Sămădăul de astăzi, din zona Şiria – Podgoria şi creaţi, odată cu personajul, şi conflictele în care intră acesta (sociale, erotice, religioase etc)”.

Recomandările redacției