Înscrierile în clasa pregătitoare 2019 încep pe 4 martie. Calendarul înscrierilor în clasa pregătitoare prevede că pe 25 februarie școlile arădene vor face publice la sediile lor circumscripțiile școlare (adică străzile care le sunt arondate), în perioada 26 februarie – 9 martie 2019 școlile organizează Zilele porților deschise, în care pot fi vizitate de părinți, iar până pe 22 martie se vor desfășura evaluările psihosomatice.

Înscrierea în clasa pregătitoare a copiilor de 6 ani se realizează în perioada 4 martie – 22 martie 2019, se arată în calendarul intrat în posesia Edupedu.ro. Potrivit proiectului de ordin pe care ministrul Educației se pregătește să îl supună dezbaterii, în acest interval părinții trebuie să completeze, online sau la școala la care vor înscrierea copiilor, cererile-tip de înscriere. Validarea cererilor-tip de înscriere la școala la care solicită înscrierea copiilor se face zilnic, în intervalul orar 8:00-18:00, de luni până vineri.

Regulile de înscriere în clasa pregătitoare 2019

Părinții cu copii care împlinesc 6 ani până la data de 31 august 2019 inclusiv sunt obligați să își înscrie copiii în clasa pregătitoare. Părinții sau împuterniciții legali ai copiilor care împlinesc vârsta de 6 ani în perioada 1 septembrie – 31 decembrie 2019 pot să-și înscrie copiii în clasa pregătitoare, numai după ce cei mici susțin evaluarea psihosomatică și dacă dezvoltarea lor psihosomatică este corespunzătoare. Părinții copiilor care fac 6 ani în perioada 1 septembrie – 31 decembrie 2019, care nu optează pentru înscrierea copiilor în clasa pregătitoare în anul școlar 2019-2020 sau pentru care evaluarea psihosomatică arată că nu pot parcurge cu succes clasa pregătitoare își vor înscrie copiii la grădiniță, în grupa mare.

În cazul în care există solicitări de înscriere în clasa pregătitoare a copiilor care împlinesc 6 ani după data de 31 decembrie 2019, inspectoratele școlare/unitățile de învățământ consiliază părinții privind nevoia de a lua decizii în interesul educațional al copilului și informează că solicitarea nu poate fi soluționată decât în urma evaluării dezvoltării psihosomatice care să ateste pregătirea copilului pentru parcurgerea cu succes a clasei pregătitoare. În cazul în care rezultatul evaluării arată că dezvoltarea psihosomatică nu poate asigura parcurgerea cu succes a clasei pregătitoare, copiii sunt înscriși în grupa mare din învățământul preșcolar. Rezultatul evaluării nu poate fi contestat.

Evaluarea dezvoltării psihosomatice a copiilor se efectuează în grădinițele de stat și în Centrul Județean de Resurse și Asistență Educațională (CJRAE).

Toți copiii ai căror părinți cer înscrierea în clasa pregătitoare la școala de circumscripție sunt înmatriculați la unitatea de învățământ solicitată. Pe locurile libere, se înscriu și, ulterior, se înmatriculează copiii care provin din alte circumscripții școlare, inclusiv din alte localități. În situația în care într-o școală numărul cererilor de înscriere primite de la părinți al căror domiciliu se află în afara circumscripției școlare este mai mare decât numărul de locuri libere, se aplică criterii de departajare generale și specifice.

Recomandările redacției