festivalFestivalul Internațional de Teatru Clasic va ajunge în acest an la cea de a XIX-a ediție sub semnul REPER- împlinirea a 65 de ani de la primul spectacol profesionist, jucat în limba română, pe scena arădeană.  FITC – „REPER FEST – naţional, european, multicultural“ aduce astfel, între 13 si 21 octombrie, pe scenă locală, teatre din Serbia, Franța, Ungaria, Repu­blica Moldova şi România. Festivalul va fi deschis duminică, 13 octombrie, la ora 19, cu „Henric al VI-lea”, de Shakespeare, interpretat de Teatrul National de la Belgrad. Piesa a fost remarcată anul trecut şi în Marea Britanie, unde a fost jucată în celebrul teatru „The Globe”. Pe 14 octombrie, Lia Bugnar se întoarce în Arad cu spectacolul „Felii”, tot de la ora 19. Cunoscuta actriță  Mariana Mihuț nu va mai fi prezentă la festival, aşa cum se zvonea, însă Teatrul „L.S. Bulandra“ din Bucureşti vine, pe 20 octombrie, cu „Ivanov” de Cehov, în regia lui Andrei Şerban. Festivalul se va încheia pe data de 21 octombrie cu un concert de Tibor Cári (21.30, Sala Studio), câștigător al Premiului UNITER pentru muzică de teatru, imediat după piesa „Prometeu înlănţuit“ a Teatrului Naţional „Mihai Eminescu“ din Timişoara.
Alte spectacole: pe 15 octombrie, „12 scaune“ de Ilf şi Petrov, în regia lui Petru Hadârcă (Teatrul Naţional „Mihai Eminescu“ din Chişinău, Republica Moldova); la ora 21.30, în sala Studio, „ Le conte de la neige noire“ („Povestea zăpezii negre“), de Jacques Yves- Picq, în regia lui Benoît Kopniaeff (Compania „In Mobile“ din Franţa); pe 16 octombrie, „D’ale noastre“, de Gigi Căciuleanu, în regia lui Gigi Căciuleanu (Teatrul Naţional „I.L. Caragiale“ din Bucu­reşti); pe 17 octombrie, „Contele de Monte-Cristo“, de A. Dumas, în regia lui Szomor Gyorgy (Teatrul „Jokai“ din Bekes­csaba- Ungaria); pe 18 octombrie, „Sânziana şi Pepelea“ de Vasile Alecsandri, în regia lui Alexandru Dabija (Teatrul Naţional „Lucian Blaga“ din Cluj- Napoca); pe 19 octombrie, la ora 20.00, în sala mare, „Şcoala nevestelor“ de Molière, în regia lui Cristian Juncu (Teatrul Naţional Târgu-Mureş, compania „Liviu Rebreanu“).
Cu excepţiile menţionate, toate spectacolele se vor desfaşura în sala mare, de la ora 19.00.
În prefața festivalului, teatrul ară­dean va susține, în premieră absolută, o suită de spectacole proprii. Între 9 și 11 octombrie, teatrul prezintă astfel „Teatrul arădean clasic contemporan Reper 65”, un număr de șase reprezentații, cele mai noi producții ale teatrului, într-o succesiune de două spectacole/zi, în Sala Studio și Sala Mare, începând cu orele 17 și 19.
Biletele au fost puse în vânzare pe 1 octombrie, la Agenția Teatrului. Ele pot fi achiziționate între orele 10-14, 17-19 în timpul săptămânii şi între orele 10-12, 17-19 sâmbata şi duminica. Preţul  este de 40 de lei (pentru parter, etajul I şi etajul II) şi 30 de lei (pentru etajul III). Referindu-se la preţul biletelor, managerul teatrului arădean, Bogdan Costea, declară: „Festivalul nostru are un preț general al biletului din anul 2008, când prețul biletului a ajuns la 60 de lei. În timp lucrurile s-au schimbat, situația economică a degenerat, lumea nu își mai permite, criza a intrat profund în viețile noastre, și prețul biletului a fost păstrat la valoarea de 60 de lei, dar eu vă anunț că ne-am ajustat și noi optica și viziunea vis-a-vis de alegerea unui alt tip de cost. De data aceasta prețul întreg al biletului la Sala Mare, pentru parter, etajul I și etajul II este de 40 de lei, iar la etajul III prețul va fi de 30 de lei […]. Ne do­rim ca modificarea prețului să fie încurajatoare pentru publicul spectator, la toate spectacolele din cadrul festivalului, nu numai la cele din Bucu­rești, ci la toți acei actori de valoare din țară care deși nu sunt înregimentați la teatre din București de multe ori sunt egali valoric cu artiștii din Capitală”.
Giorgiana Stoica

Recomandările redacției