• Noul an școlar a început cu festivități în lanț, dar și cu proteste ale dascălilor batjocoriți de sistem
  • Aradul a devenit, azi dimineață, un furnicar, iar traficul a fost infernal în zona școlilor. 
  • Colegiul Național „Preparandia – Dimitrie Țichindeal” a făcut notă aparte, dar elevii de aici au parte de o săptămână de vacanță în plus.
  • La grădiniță, despărțirea de părinți a fost mai grea.

Aradul a devenit azi dimineaţă un adevărat furnicar, centrul oraşului fiind literalmente invadat de grupuri de tineri care se deplasau în mai toate direcţiile discutând cu exuberanţă, de mămici şi tătici ducând de mânuţe piticoţi de o şchioapă îmbrăcaţi elegant şi ţinând strâns buchete de flori mai mari sau mai mici. Pe terase nu mai aveai unde să arunci un ac, spre bucuria patronilor şi disperarea ospătarilor care nu mai pridideau cu onorarea comenzilor. Adăugaţi la acestea traficul infernal al maşinilor, claxoanele, maşinile parcate alandala și sfidând orice legi rutiere, mai ales în preajma şcolilor, şi veţi avea tabloul incomplet totuși al unui eveniment deosebit: începerea anului şcolar în învățământul primar, gimnazial și liceal.
Festivităţi în lanţ
Festivitățile au început la ore diferite în diferitele instituții de învățământ, adică „în cascadă”: la Liceul Adam Müller Guttenbrunn la orele 9,00, la Ghiba Birta la 9,30, la Moise Nicoară la 10,00, iar la Preparandia-Dimitrie Ţichindeal la 10,30. Fenomenul este explicabil: imposibilitatea politicienilor de a onora invitaţiile directorilor de şcoli, ei neavând darul ubicuităţii. Nu ştim dacă obiceiul invitării politicienilor s-a încetăţenit la solicitarea politicienilor dornici de popularitate sau din dorinţa şefilor şcolilor de a demonstra că se bucură de sprijin politic; probabil şi una, şi alta.
Binecuvântări de toate felurile
La Elena Ghiba Birta și la Adam Müller Guttenbrunn blagoslovirile au fost „sfinte” și însoțite de scurte slujbe religioase, la primul liceu venind din partea Prea Sfinţiei Sale Emilian Crişanul, episcop vicar al Aradului, iar la cel de-al doilea de la un preot, pe când la alte şcoli au fost „laice”, fiind transmise de directorii şcolilor, de politicienii invitaţi și de reprezentanții administrațiilor locale. Aceştia au vorbit foarte concis, abţinându-se de la remarci cu tentă politică. Excepţie a fost Sergiu Bîlcea, vicepreședintele Consiliului Județean, care nu a reuşit să se abţină şi le-a spus guvernanţilor câteva lucruri „simțite și de la obraz”.
Şcoala de dascăli – notă aparte
Cei de la Colegiul Național „Preparandia-Dimitrie Țichindeal” s-au remarcat prin ieşirea din rutină, transformând festivităţile într-un adevărat spectacol, cu defilarea boboceilor de la clasele pregătitoare, cu prezentarea nominală a tuturor diriginţilor de la clasele mari etc.
De asemenea, mai trebuie spus că elevii de aici vor veni la cursuri abia de săptămâna viitoare, deși festivitatea de deschidere a noului an școlar a avut loc ieri. Motivul? Firma care lucrează la reabilitatea clădirii a cam tras mâța de coadă, iar lucrările sunt în întârziere. Astfel, elevii beneficiază de câteva zile de vacanță în plus, care vor fi însă recuperate pe parcurs.
Elevii exemplari dați ca exemple
Elevii Şcolii Gimnaziale „Aurel Vlaicu” au trăit un moment aparte: cel al evidenţierii elevilor model – un proiect demarat de aproape zece ani și care îşi propune promovarea acelor copii care s-au distins printr-un comportament exemplar, printr-o implicarea deosebită în viaţa co­lectivului, prin asumare de responsabilităţi, prin corectitudine şi seriozitate.
La Goldiș s-a vorbit de Unire
Și Colegiul Național „Vasile Goldiș” și-a primit elevii cu bra­țele deschise: curtea școlii a fost plină de elevi proaspăt întorși din vacanță, părinți entuziasmați, profesori gata de muncă și câțiva invitați. Printre aceștia s-au aflat Iustin Cionca, președintele Consiliului Județean Arad, preotul Silviu Faur ca reprezentant al Arhipiscopiei Aradului, preotul Radu Bocșa, prof. univ. dr. Alexandru Popa – președintele comitetului de părinți ai CNVG, și Speranța Milancovici, reprezentantă a Universității Vasile Goldiș din Arad.
Mesajul unitar al festivității a fost legat de evenimentul celebrat anul acesta de toată România: 100 de ani de la Marea Unire, invitații îndemnându-i pe elevi să nu uite faptele strămoșilor și să fie uniți. Directorul colegiului, prof. Marius Gondor, a rostit cuvântul de încheiere: „Să aveți un an cât se pare de rodnic, să aveți succese cât mai mari, ascultați-vă părinții, ascultați-vă dascălii și o să vedeți că finalul va fi unul fericit pentru dumneavoastră”, după care elevii, cu diriginții în frunte, s-au îndreptat spre sălile de curs.
Învățați, învățați, învățați!
La Liceul Adam Müller Guttenbrunn a fost ca întotdeauna: emoții ale pruncilor care pășesc pentru prima dată într-o școală și ale părinților acestora, regrete manifeste ale elevilor mai mari că s-a încheiat vacanța, preocupări serioase vizibile ale celor care vor încheia studiile liceale prin examenul de bacalaureat. Festivitatea a fost onorată de adminis­- trațiile locale municipale și jude­țene prin reprezentanți, iar Universitatea Aurel Vlaicu prin profesoara universitară Ramona Lile, rectorița instituției de învățământ superior din Arad.
Tot ca de obicei, după saluturile de rigoare, s-a evidențiat dedicarea dascălilor față de profesia pe care și-au ales-o și față de elevii pe care trebuie să-i dăscălească și li s-a amintit elevilor că au o singură datorie: „Învățați, învățați, învățați!”. Cu adagiul „Dacă nu puteți, vă ajutăm, dacă nu vreți, vă obligăm”, spusa lui Vladimir Ilici Lenin ar fi fost completă, semn că evul elevilor a fost dintotdeauna același, nimic neschimbându-se de-a lungul veacurilor trecute de la inventarea școlilor (dar în această direcție nici n-ar trebui să se schimbe ceva vreodată).
Cu greva japoneză pe brațul stâng
Ceva s-a schimbat totuși și în școala românească de azi: reformarea sistemului de învățământ, operație începută cu-aproape 29 de ani în urmă, continuă în ritm alert, fiecare an școlar fiind o nouă treaptă urcată spre scoborârea educației românești la cel mai rudimentar nivel posibil, astfel că mulți membri ai corpului profesoral purtau pe brațele stângi pamblici (trăi-ne-ar ministrul nostru drag!), semn că încep anul școlar ca greviști (în stil japonez), solidari cu dascălii din învățământul primar cărora li s-a interzis prin ordonanță guvernamentală de urgență să mai predea limba română la clasele la care sunt ti­tulari de catedră, respectiva disciplină urmând a fi predată de profesori specialiști în această disciplină de studiu. Las’ că guvernanții, cu ordonanța lor, și-au bătut joc și de bieții învățători – socotindu-i incapabili să predea o disciplină la care aceiași guvernanți îi obligă să dea examene grele și îi pică dacă nu sunt bine pregătiți, și de profesorii specializați în limba română – încărcându-le și încurcându-le programele și orarele și contrapunându-i colegilor lor din primar, dar respectiva măsură e mai mult decât atât: e un subterfugiu de doi bani prin care niște pamblicari aciuați prin cel minister și prin cele ministere își justifică lefurile enorme pe care le primesc pentru încurcarea tuturor ițelor de asemenea manieră încât nimeni să nu le mai descurce vreodată. Să ne mai mirăm deci că școala românească produce valori intelectuale de nivel douăzeci-douăzeci, pamblică, femeia motostivuitor și alte asemenea academisme care-ți sparg timpanele și-ți contorsionează catastrofal și trompa lui Eustache, și puțina inteligență cu care te-ai învrednicit punînd mâna pe carte de-ai încărunțit înainte de vreme?
A început așadar un nou an școlar, și-aș spune și eu cum frumos spunea un frumos personaj din nuvela Morminte a lui Sadoveanu: Una-alta, asta e!
Lacrimi și zâmbete la PP 14
Nu doar elevii au avut parte, ieri, de prima zi de școlă, o primă zi venită pe 10 septembrie, nu pe 15, cum era normal să se întâmple, potrivit tradiției, grădinițele deschizându-și la rândul lor porțile, pentru preșcolari.
La Grădinița PP 14, una dintre cele mai apreciate din județ, festivitatea început la ora 10, pe ritm de muzică. Cei mici au fost întâmpinați cu căldură de directorea Flavia Dărău, de educatoare, asistente și îngrijitoare, dar și de îndrăgitele personaje Mikey și Minnie, astfel încât lacrimile de început au fost urmate de zâmbete…
(I.P.; S.T.; G.C.; E.P.; L.Ș.)

Recomandările redacției