rabla pagina

Rablele ajung la fier vechi abia după vizita făcută de proprietar la reprezentanţa auto

Programul Rabla 2014 a început ieri. Autorităţile centrale au impus noi reguli, dar cu toate acestea potenţialii beneficiari nu s-au lăsat descurajaţi. Începând de anul acesta cel mai important rol în cadrul programului le revine dealerilor/producătorilor, spre deosebire de anii trecuţi, când  firmele de colectare a fierului vechi aveau cel mai important cuvânt de spus, pentru că împărţeau tichetele valorice. Acum, aceste tichete vor fi alocate în sistem electonic, prin intermediul dealerilor. La nivel naţional au fost validaţi aproximativ 90 de dealeri, din care cinci au sediul sau puncte de lucru pe raza judeţului Arad.

Zeci de clienţi pe zi

Geta Gabor, director de vânzări la Verbiţă, dealer Dacia-Renault,  susţine că modificările sunt menite să vină în sprijinul proprietarilor de maşini vechi care doresc să cumpere un autoturism nou. „Noile prevederi avantajează producătorii şi persoanele care vor să-şi cumpere maşină. Nu se mai dau tichete celor care nu vor să cumpere. Încă de acum trei săptămâni au început să vină la noi arădeni interesaţi să intre în program. De atunci suntem vizitaţi zilnic de cel puţin 20 de persoane interesate de Programul Rabla”, ne-a declarat Geta Gabor. Aceasta a ţinut să precizeze că şi tichetele electronice sunt transmisibile în cazul persoanelor fizice. „Tichetele sunt transmisibile, dar atât persoana care cumpără maşina nouă, cât şi cea care îşi casează maşina veche trebuie să meargă la dealer. În cazul persoanelor fizice, la nivelul întregii ţări vor fi disponibile 17.000 de tichete, iar pentru persoanele juridice, 3000. Valoarea unui tichet este de 6.500 de lei. De menţionat că dacă proprietarul vehicului uzat merge la un dealer, ulterior nu mai poate merge la altul”, a mai ţinut să precizeze Geta Gabor.

Două ecobonusuri şi termen limită

Mai trebuie spus că pe lângă tichetul de 6.500 de lei, persoanele înscrise în program mai pot beneficia de maxim două ecobonusuri, fiecare în valoare de 500 de lei. Conform reprezentanţilor Administraţiei Fondului de Mediu, ecobonusurile se primesc pentru „achiziţionarea unui autovehicul nou, încadrat în norma de poluare Euro 6; achiziţionarea unui autovehicul nou, al cărui motor generează o cantitate de emisii de CO2 mai mică de 100g/km; achiziţionarea unui autovehicul nou, cu sistem de propulsie hibrid”. Proprietarii de rable au însă parte şi de veşti proaste. Astfel, tichetul se pierde, dacă în decurs de cinci zile din momentul în care reprezentanţii dealerului la care a apelat l-au informat că a primit acceptul să meargă la un colector, proprietarul nu îşi casează maşina.

Pentru mai multe detalii, consultaţi Lista producătorilor acceptaţi de către Comitetul Director.

Recomandările redacției