gripaÎn săptămâna 14-20 ianuarie 2013 s-a înregistrat debutul sezonului gripal în România, confirmându-se un număr de 12 cazuri de gripă, din totalul de 50 probe testate. Situaţia devine îngrijorătoare cu cât în acest sezon gripal, patru români au murit din cauza infecţiilor respiratorii severe, doi fiind confirmaţi deja cu gripă A/H1N1. Două decese au fost înregistrate în ultima săptămână.
Direcţia de Sănătate Publică Cluj a comunicat recent un deces la un caz de infecţie respiratorie acută severă. Este vorba despre un bărbat în vârstă de 61 de ani, din judeţul Cluj, care nu avea alte boli asociate. Bărbatul a fost confirmat cu gripa tip A, (gripă pandemică) şi nu era vaccinat antigripal.
Cazurile de gripa evoluează atât în formă medie cât şi severă, preponderent la persoane neprotejate cu vaccin gripal. Tocmai de aceea Direcţia de Sănătate Publică Arad recomandă vaccinarea populaţiei şi să asculte sfatul medicilor, să evite deplasările în spaţii deschise şi expunerea la frig.
„Având în vedere că intensi­tatea gripei este în creştere în Europa, Ministerul Sănătăţii, prin Direcţia de Sănătate Publică Arad, recomandă intensificarea activităţii de vaccinare antigripală a persoanelor din grupele de risc la nivelul medicilor de familie. Este vorba despre: persoanele care au peste 65 de ani; cadrele medicale din instituţiile specializate în tratarea bolilor cronice (diabet zaharat, astm, boli de ini­mă); adulţii şi copiii cu boli car­diovasculare, boli ale plămânilor, inclusiv astm; adulţii şi copiii care au necesitat în mod regulat spitalizare sau care au manifestat recurenţa anumitor boli (boli meta- bolice cronice, boli renale, afecţiuni ale sistemului imunitar, etc.)“, susţine dr. Călin Ardelean, din cadrul DSP Arad.
Confoem medicilor, vaccinul antigripal este cea mai bună metodă     de a preveni gripa. Se recomandă efectuarea vaccinării în lunile octombrie – noiembrie, însă nici în lunile decembrie şi ianuarie nu este prea târziu. În fiecare an, este disponibil un alt tip de vaccin antigripal, deoarece virusurile care declanşează gripa îşi modifică tulpinile sau apar altele noi. Acest vaccin nu este re­comandat persoanelor cu alergie la ouă, pacienţilor cu pneumonie, pacienţilor cu febră şi femeilor însărcinate.
Este recomandat ca persoanele vârstnice, în special cele cu afecţiuni cardiace şi respiratorii, să evite deplasările şi frecventarea locurilor aglomerate care creează premisele decompensării în condiţii de temperaturi scăzute.
Antibioticele sunt eficiente împotriva infecţiilor bacteriene, dar nu au efect împotriva infecţiilor virale, cum ar fi răceala sau gripa.
Aradul a fost unul dintre cele mai afectate judeţe din ţară în anul 2009, în cadrul pandemiei de gripă porcină, înregistrându-se atunci sute de infectări, iar zeci de persoane şi-au pierdut chiar viaţa.
Experţii susţin totuşi că în acest moment activitatea gripală este sporadică (s-au înregistrat doar ca­zuri izolate), de intensitate joasă, numărul de îmbolnăviri prin infecţii respiratorii acute încadrându-se în intervalul aşteptat în această săptămână.

Recomandările redacției