India a anunţat că se aşteaptă să cheltuiască mai puţin de 100 de miliarde de rupii (1,43 miliarde de dolari americani) pentru prima sa misiune spaţială cu echipaj uman la bord, programată să fie lansată până în anul 2022, sugerând astfel că programul său va fi mai ieftin în comparaţie cu proiecte spaţiale similare dezvoltate de Statele Unite şi China, informează Agerpres.
India îşi cultivă reputaţia de putere spaţială „low-cost”, după ce a lansat în 2014 o misiune spre Marte fără echipaj uman cu un cost de 74 de milioane de dolari.
Viitoarea misiune indiană cu echipaj uman la bord, anunţată în această lună de prim-ministrul Narendra Modi, ce va fi coordonată de Indian Space Research Organisation (ISRO), vizează trimirea în spaţiu a trei astronauţi într-o misiune ce va avea o durată cuprinsă între cinci şi şapte zile, cu ajutorul unui vehicul spaţial ce va ajunge pe orbita joasă a Terrei la o altitudine de 300-400 de kilometri, au precizat într-un comunicat reprezentanţii Departamentului pentru Spaţiu din India.
China, vecinul şi vechiul rival al Indiei în cursa spaţială, a trimis primii ei astronauţi în spaţiu în anul 2003, devenind a treia ţară din lume care deţine această capacitate tehnologică, după Rusia şi Statele Unite. În 2003, oficialii chinezi au spus că acea misiune istorică a costat 18 miliarde de yuani (2,62 miliarde de dolari americani).
Programul spaţial al Indiei dispune de un buget total de aproximativ 4 miliarde de dolari, iar guvernul condus de Narendra Modi speră că recentele lansări de sateliţi – multe dintre ele fiind realizate în beneficiul unor guverne străine – vor putea să ajute India să deţină o cotă mai mare din piaţa mondială a industriei spaţiale, estimată la peste 300 de miliarde de dolari americani.

Recomandările redacției