Orașul de pe Crișul Alb este în acești ani în una dintre cele mai bune situații ale unor localități din județul Arad. Dezvoltarea este la Ineu, nu un deziderat, ci o stare de a fi. Iar acest fapt se vede cu ochiul liber. Trotuare refăcute cu pavaje care au un desen plăcut privitorului, fațade de clădiri renovate, o mulțime de cafenele, mici magazine și câteva restaurante. Toate acestea sunt semnale clare că lucrurile se mișcă în direcția cea bună.
Ani de muncă
,,Realizările de astăzi nu au răsărit însă peste noapte. Lucrurile s-au petrecut în ani de zile, ani în care nu s-a pierdut timpul, ci s-a muncit. Ani de zile, cu folos pentru oameni, aș zice. Pentru că în cele din urmă degeaba faci administrație, dacă viața oamenilor nu se îmbunătățește. Eu și cu echipa mea aceste ținte le avem zilnic în minte. Iar agenda noastră este cea a oamenilor”, spune Călin Abrudan, primarul orașului Ineu. Dar ce s-a făcut în acești ultimi an? Prin intermediul PNDL, dar și din surse locale s-au asfaltat 12,2 kilometri de drumuri atât în Ineu cât și în Mocrea. De asemenea, s-a mai realizat covor asfaltic pe drumul comunal Ineu-Dealul Viilor și spre schitul Tămand. Însă poate cel mai important obiectiv al ultimilor ani a fost finalizarea canalizării în cartierul Traian. ,,Sunt aproape 1.000 de imobile care au posibilitatea de a fi legate la canalizare. Putem spune că la acest moment, în Ineu, gradul de racordare a locuințelor la rețeaua de canalizare este de 100%”, spune viceprimarul Ionel Alb. Un alt obiectiv important este reabilitarea Liceului Mihai Viteazul, devenit din această toamnă colegiu. S-au schimbat șarpanta, s-a anvelopat clădirea s-au montat geamuri termopan. S-au mai rea­- bilitat din fonduri proprii fosta Casa a Armatei, care a fost predată către Ministerul Justiției. De asemenea s-a dat în folosință o capelă, cu toate cele necesare, la cimitirul de pe strada Mihai Eminescu. S-au pavat trotuarele și extins rețelele electrice pe străzile Zorilor, Păstorilor și Simion Bărnuțiu. S-au executat șanțuri și podețe betonate pe strada Avram Iancu, inclusiv căile de acces spre casele cetățenilor. O altă țintă a fost și revitalizarea ansamblului de dansuri populare ,,Doina Crișului”. La acest moment peste 80 de copii sunt angrenați în această formație care păstrează și duce mai departe frumusețea tradițiilor, cântecului și jocului popular. Iar rezultatele nu au întârziat să apară. Astfel, timp de doi ani, formația a câștigat Festivalul de Dansuri Populare de la Mamaia în anii 2015 și 2016, precum și Marele Trofeu la un Turneu internațional de dansuri în Franța. Nu e puțin lucru. De altfel, și la Casa de Cultură s-a schimbat pardoseala și s-au montat 310 scaune noi. Tot ansamblul și utilitățile aferente sunt în conformitate cu cerințele în materie solicitate de către ISU.
Impuls economic
Toate aceste eforturi ale administrației locale din Ineu nu au rămas fără rezultate. Pe lângă investitorii deja existenți în zonă, au mai venit câțiva în ultimul timp. Este vorba despre un magazin al uneia dintre cei mai mari retaileri europeni, care a generat circa 25 de locuri de muncă. Pe lângă aceștia și mediul economic local catalizează înființarea de noi firme. De puțin timp, investitorul german Stanwerk a inaugurat la Ineu un spațiu de producție. Compania activează în domeniul producerii confecțiilor metalice pentru indus­tria mobilei, iar la acest moment sunt 80 de oameni angajați la această firmă. În plus, compania a mai achiziționat un teren pe care va finaliza în curând un alt sapțiu de producție. După spusele oficialilor ineuani, aici ar mai fi vorba de încă 300 de locuri de muncă.
Proiecte de viitor
Viitorul la Ineu se întâmplă chiar… acum. În aceste zile se va deschide noua grădiniță, care va avea 45 de locuri disponibile. Dotările celor patru săli de clasă sunt la standardele cele mai bune. Totodată, unitatea va avea și  o sală multifuncțională pentru diverse activități.
Printre cele mai importante proiecte de viitor sunt realizarea unui sens giratoriu în centrul orașului. Este o cerință mai veche a oamenilor. Execuția  proiectului ar putea să înceapă în cel mai scurt timp. Investiția va rezolva fluidizarea traficului în zona centrală a orașului și specialiștii în domeniu cred că va aduce un mare plus pentru Ineu. De asemenea, se va trece și la modernizarea sistemului de iluminat public, la extinderea spațiilor verzi. S-a depus un proiect la Ministerul Dezvoltării pentru realizarea unei piste de biciclete, iluminată și care va avea ca traseu Ineu-Dealul Viilor-Izvorul de apă de la Mocrea. Așadar la Ineu se întâmplă lucruri pozitive. Iar toate acestea au dus în mod sigur și la un nivel al șomajului
foarte scăzut, aproape de zero. De fapt, aici vin să lucreze oameni care locuiesc la zeci de kilometri distanță.
,,Ambiția noastră este ca la final de mandat să ducem toate proiectele propuse la capăt și să avem asfaltate toate drumurile din Ineu, adică 65 de kilometri. Când am venit la Primărie, erau asfaltați doar 25 de kilometri. La acest moment avem 50, deci ținta noastră este perfect realizabilă”, a conchis primarul Călin Abrudan.

Recomandările redacției