Sărbătorirea Marii Uniri (la 97 de ani de la înfăptuire), a fost marcată în urbea Ineu în mod cu totul deosebit. Această deosebită zi a fost aleasă și pentru a marca un moment cu totul deosebit. La acest ceas de mare sărbătoare a întregirii Naţiunii Române s-a hotărât să nu fie uitată nici personalitatea unui „OM, MEDIC, APOSTOL, DR. MIHAI STOIAN”, medic dedicat chemării sale care a activat aici, fiind un bun prilej de a-i cinsti, onora şi comemora memoria.
„A trăit demn şi a murit trăind”

A fost evocată personalitatea dr. Mihai Stoian în faţa unei asistenţe numeroase, după care a urmat un Te Deum oficiat de patru preoţi. Dr. Mihai Stoian (1910-1993), medic specialist chirurg, în cei aproape 40 de ani de activitate la Spitalul Orăşenesc Ineu, a muncit mult pentru extinderea continuă a spitalului din Ineu (construcţia de pavilioane, suplimentarea de noi secţii şi angajarea de personal medical calificat). Din noiembrie 1944(când a ajuns la Ineu) şi până în 1977(când s-a pensionat), s-a ajuns la un număr de 265 paturi, 34 specialişti (medici, biologi, chimişti) şi peste 70 de cadre medii. De la sosirea lui la Ineu a menţinut verticalitatea crucii pe care o purta, înfiptă adânc în pământul destinat al păstori.
La orele 10,30, în curtea Spitalului Orăşenesc Ineu, inaugurat în 2010, s-a dezvelit bustul turnat în bronz, iar în holul mare al spitalului a fost aşezat un bust turnat în ipsos. Autorul operei sculpturale este maestrul Dumitru Paina. Tabloul „Dr. Stoian în sala de operaţie” a pictorului amator Ioan Gândilă din Ineu (fost angajat al spitalului) a fost donat spitalului de către nepotul Mihai Stoian de la Iaşi.
Consiliul Local şi Primăria Ineu au hotărât ca, începând cu 1 Decembrie 2015 spitalul din Ineu să-i poarte numele, act de recunoaştere şi recunoştinţă, de restituire a unei pagini de istorie a localităţii Ineu.
Aşezarea bustului în curtea spitalului este ofranda noastră a contemporanilor, în numele tuturor pacienţilor, pentru renumele actului medical – uneori de complexităţi inimaginabile – care a trecut mult dincolo de hotarele Ineului.
Marcarea Zilei Naționale
După aceste momente întreaga asistenţă s-a deplasat spre Piaţa Centrală a oraşului Ineu, cu oprire la bustul corifeului Marii Uniri, Vasile Goldiş, amplasat lângă Primăria Oraşului Ineu. S-a păstrat un moment de reculegere şi s-a oficiat un scurt Te Deum.
Festivităţile din centrul oraşului s-au desfăşurat în faţa „Statuii Marii Uniri” –„Tablou cu membrii delegaţiei la Alba Iulia 1918”. S-a intonat Imnul de Stat al României, urmat cuvântările prilejuite de această sărbătoare în care s-au evocat momente ale istoriei locale dar şi Transilvane.
Nu au fost uitaţi membrii Delegaţiei care s-au deplasat la Alba Iulia pentru a vota întregirea ţării. Delegaţia a fost condusă de învăţătorul Pavel Dârlea.
S-a oficiat un Te Deum în memoria ostaşilor şi a eroilor anonimi căzuţi pe câmpurile de luptă pentru întregirea neamului, urmat de depuneri de coroane de flori, semn al neuitării și recunoștinței veșnice.
Ansamblul folcloric „Doina Crişului” de pe lângă Casa de Cultură Ineu, laureat a multor festivaluri din ţară dar şi din străinătate, a pezentat un program artistic adecvat zilei de 1 Decembrie. Festivităţile s-au încheiat cu un deosebit concert de colinzi.
Aurel Dragoş
(autorul biografiei dr. Stoian)

Recomandările redacției