Adrian-Ţolea-presedinte-interimar-Consiliul-Judeţean-AradÎnfruntările pentru schimbarea conducerii Companiei de Apă, prin modificarea tipului de manageriere al operatorului continuă. După ședințe, demersuri pe parte juridică, dar și tensiuni și acuze în rândul reprezentanților administrației, foarte posibil este să se ajungă în instanță. Deși s-a lovit de oponență, Adrian Țolea, președintele interimar al Consiliului Județean nu se lasă și continuă demersurile pentru schimbarea managementului de la Compania de Apă. Acesta a prezentat etapele care trebuie parcurse în acest sens, subliniând că dreptatea – legea este de partea CJA. Acesta a făcut și o serie de declarații cu greutate legate de conducerea Companiei de Apă. Mai precis, acesta a spus că în prețul apei potabile se reflectă salariile babane de la companie și că schimbarea managementului ar însemna ieftinirea apei.

„Dorim să îmbunătăţim managementul actual de la Compania de Apă, prin schimbarea sistemului de administrare, din cel existent, într- unul dualist, format dintr-un directorat şi un consiliu de supraveghere. Scopul acestui demers este eficientizarea Companiei, cu ţintă  finală ieftinirea apei. Compania de apă trebuie să lucreze în favoarea cetăţenilor, să facă servicii arădenilor”, a spus Adrian Ţolea.

Pentru modificarea sistemului de conducere, Consiliul Judeţean Arad a emis o Hotărâre, în 22 decembrie 2015, de trecere de la un sistem unitar la unul dualist, hotărâre aprobată cu 15 voturi pentru şi 14 abţineri. Astfel, la următoarea şedinţă AGA (Consiliul Judeţean deţinând 94% dintre acţiunile Companiei), programată în 22 februarie 2016, cei cinci consilieri judeţeni care reprezintă instituţia în Adunarea Generală a Acţionarilor (AGA), au un mandat special pentru punerea în aplicare a hotărârii CJA din 22 decembrie.

„Hotărârea CJA este executorie și produce efect atâta timp cât nu este atacată în contencios de Prefectură.Ca președinte interimar eu trebuie să pun în aplicare această hotărâre.

În statul companiei se arată că, pentru a fi dusă la îndeplinire modificările de statut pe care noi le-am votat în 22 decembrie este nevoie să fie convocată și adunarea generală Asociației de Dezvoltare pentru a emite un aviz consultativ. Urmează să se întâlnească AGA din companie. În AGA de la Apă-Canal avem cinci reprezentanți, consilieri județeni. După 22 decembrie, am informat consiliul de administrație al companie de hotărârea Consiliului Județean. Consiliul de administrație avea un termen de cinci zile să convoace adunarea generală. A stabilit-o pentru data de 22 februarie. Practic atunci se vor întâlni reprezentanții în AGA, care sunt cei cinci consilieri județeni și vor vota schimbarea sistemului de administrare. (…) Sunt convins că reprezentanţii Consiliului Judeţean în AGA vor respecta mandatul special şi vor vota pentru punerea în aplicare a Hotărârii de Consiliu Judeţean, altfel am putea vorbi de un abuz în serviciu”, a completat Adrian Ţolea.

Se poate ajunge în instanță

Țolea a mai spus că, avizul pe care Adunarea Generală a Acţionarilor din cadrul Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară Apă Canal (cea prin care se implementează Masterplanul de introducere a apei şi canalizării) trebuia să-l dea pentru schimbarea sistemului de administrare este unul consultativ. „Am analizat statutul pe care îl are asociația și în statut există prevederi clare care spun că, atunci când este vorba de o hotărâre care privește pe unul dintre asociați, serviciul propriu sau bunurile pe care le are unul dintre asociați, atunci nu se poate lua o hotărâre altfel decât votul pe care îl dă reprezentantul acelui asociat. Adică, dacă reprezentantul nostru care este domnul Mircea Rusu, care avea și calitatea de președinte al asociației – a votat «pentru», atunci asociația nu putea să ia o hotărâre altfel decât votul reprezentantului nostru, Deci practic trebuia un aviz favorabil. Votul «pentru» este hotărâtor și ar trebui să însemne avizul favorabil pentru modificarea formei de administrare la Compania de Apă

Am solicitat să se emită de urgență aviz favorabil având în vedere toate acestea. În caz contrar ne vom adresa Tribunalului Arad, dacă nu primim acest aviz favorabil. Practic, hotărârea pe care o dă instanța să țină loc de aviz, pentru modificarea sistemului de administrativ. Va urma un proces în contencios, în care, pe de o parte Consiliul Județean, pe de alta, Asociația de Dezvoltare Intecomunitară se vor judeca“, a declarat Adrian Ţolea.

Salariile se reflectă în prețul apei

Adrian Țolea a explicat că, din preţul apei curente, circa 3 lei m3, plătit de arădeni, aproape jumătate este folosit pentru acoperirea salariilor celor aproximativ 1000 de angajaţi ai Companiei, în frunte cu cei şapte directori. „La Compania de Apă avem un management necompetitiv, o organigramă supraîncărcată, cu şapte directori, iar cei care duc «greul» sunt arădenii, care plătesc un preţ mare pe serviciile de furnizare a apei şi de canalizare. Un argument în plus pentru schimbarea modului de administrare al Companiei este reprezentat şi de faptul că proiectul european, prin care se implementează Masterplanul de introducere a apei şi canalizării, încă nu este finalizat, rezultat tot al managementului greoi şi ineficient”, a conchis Adrian Țolea Ţolea.

Recomandările redacției