Ingineriile financiare ale băncilor străine şi speculanţilor financiari au lovit în locurile de muncă ale arădenilor (III)

2
159
 • Interviu cu dr. ing. Tudor Caracioni, fondatorul companiei Contor Zenner

caracioni 1– În acești ani nu s-au fă­cut oferte de preluare a fa­bricii?
– Da, dar nu s-a concretizat nimic. O companie din Arad, mai exact cei care  au preluat Fa­brica de ceasuri Victoria și care au oferit suma ridicolă, circa 600.000 de euro. Astăzi vedeți în ce paragină este acea unitate, dar locația este excelentă pentru altceva. O ultimă ofertă a fost a unui investitor indian, care ar fi oferit circa 2 milioane de euro,dar după cum am afirmat anterior l-au plimbat, pe considerent de proceduri și  ne­pricepere în ale businessului, vreo patru cinci luni, până și-au găsit o altă afacere mai simplă și care le-a oferit și piața. Pe mine, când am luat Optiplast în 1998 m-a costat 100.000 de dolari doar demolarea vechilor clădiri, care aveau infrastructura anilor 1970. Acuma demolarea ar costa cel putin jumătate de milion de euro. Am spus-o pentru că cei actuali de la timonă nu au realizat că aceasta a fost concepută ca o fabrică integrată de contoare de apă, așa cum au avut concurenții noștri. Au mai fost câțiva potențiali investitori din lumea societăților M&A din Romania, care m-au abordat pe mine după un prim-contact cu Banca ING și administratoarea speciala.  Au fost tratați „cu sictir”. Mai exact nu li s-au furnizat datele financiare solicitate, absolut normale în astfel de  situații, pe fel de fel de considerente. Din câte știu eu,mi s-a relatat de la  colegii rămași s-a instaurat imediat după plecarea mea o atmosferă de  ură, teroare, urmărire în interiorul fabricii, generată de directorul comercial și acceptată. Acesta nu putea face însă lucrurile de capul său.  El a avut girul administratorului judiciar, dar și al reprezentantul MEI, C. Fader, precm și O.Molnar, care avea nevasta colegă cu Moț. Din spusele colegilor rămași, directoarea generală, directorul economic, oameni slabi cu gândul la pensie s-au lăsat influențați to­tal de acest personaj negativ, mereu nemulțumit,frustrat chiar și de el însuși. A aplicat, mânat de geniul răului,  dar și cu ipo­crizia caracteristică oamenilor mici și mărunți celebrul dicton:  Divide et impera! Directorii din producție, filialele comerciale din țară,  dar și alte departamente erau cu toții derutați permanent de lipsa de decizii sau, mai rău de luarea unor hotărâri împotriva bunului mers al fabricii.  „Au fost anii cei mai groaznici, mizerabili ca relație umană pe care i-am trăit în viața profesională, ne era groaza sa  venim la serviciu”, îmi spuneau acești colegi.
– Cum credeți că s-a ajuns la aceste… „performanțe”?
– Alături de cei amintiți anterior, doamna  administrator special „Baba Langoș” a reușit să  participe și chiar să fie de acord cu măsurile, practic cu programul de  distrugere a companiei din interior, prin închiderea fi­lialelor comerciale din țară, accep­tarea și promovarea de co­menzi nerentabile. O parte dintre  ele erau chiar pentru firma la care a și fugit și este actualmente directorul  comercial. Orientarea spre piețe exotice fără cultură tehnică și fără perspectivă. Alte cauze au fost vânzarea de utilaje de producție speciale,   plus promovarea de nulități aduse din exterior, pe pile, dar bine plă­tite pe  posturi cheie. Fabrica nu era a lor, mai exact a fost a nimănui. Iar consecințele au apă­rut imediat: piața internă s-a redus imens, ajungând  de la 70% la 20% și în final 0%! Iar cea externă, după plecarea mea a  devenit derizorie. Chiar și concurența a afirmat stupefiată că este de  neînțeles acest feno­men, nemai întâlnit în lumea con­toarelor din lume.  Concluzia lor era aceeași ca și a celor din fabrică: reavoință, coroborată cu incompetența și frica de a lua decizii într-o  afacere pe care nu o cunoșteau.
– Date fiind aceste con­diții, în opinia dumneavoastră, ce va urma mai departe?
– Ca și marea majoritate a firmelor de insolvenţă din Româ­nia, care au o experiență precară în ramura industrială, ca să nu zic aproape zero în conducerea unei afaceri productive vor face ce știu – să vândă asseturile. Adică ajung la lichidare, varianta cea mai simplă și fără bătăi de cap. Și dacă facem un calcul sumar: 4000-5.000 de euro pe lună ori trei ani, fac aproape 200.000 de euro. Asta pentru… restructurarea socie­tății. Mai apoi urmează un alt comision consistent din vânzarea mijloacelor fixe. Pentru nimic, ocupație de câteva ore pe lună, să iei un „munte” de bani, nu e chiar rău… Cred că vor vinde sub forma de asseturi, adică în bucățele. Au fost  luate în vizor ultilajele și mașinile unelte care pot fi utilizate rapid și în alte activități industriale. Deja s-au vândut utilaje cheie la prețuri derizorii.
– Ce credeţi că va urma?
– După utilajele cheie, date la prețuri derizorii, urmează șacalii de „second-handuri”. Aceștia „rad la propriu și figurat tot  ce este mijloc fix interesant” și care poate fi valorificat cu un profit. După aceea, vine valul al treilea, aș zice mafia tradițio­nală în frunte cu romii.  Aceștia rămân să mai cumpere utilajele rămase sub forma de fier vechi.  Mai rămâne partea imobiliară partea „grasă”, cea specifică altei mafii  din România. Aceasta va intra pe mâna sus-numiților, protejați de ING și  de M&A, care poate are un nume bun în străi­nătate, dar la noi  și-a dovedit valoarea. Acum administrtorul  judiciar este pe „terenul” lui preferat și poate juca la mai multe capete. Să nu uităm că „personajul Moț” face  totul sub acoperirea legii, se acoperă cu hotărâri, decizii, el fiind curat ca lacrima. Totul transparent, nu?!? S-a mai angajat o firmă intermediară internațională de pregă­tire a vânzării. Asta cu costurile de rigoare desigur,  care a mai înghițit sănătos din puținul cheag rămas. Iar rezultatul este zero  barat!

SANYO DIGITAL CAMERA
SANYO DIGITAL CAMERA

– Care a fost cea mai mare lovitură?
– Au fost greşeli, erori permanente, zi de zi, timp de  patru ani, ca și picătura  de apă, care găurește în timp și cea mai dură rocă. Așa s-au arătat anii de  coordonare externă a Statului prin firme, societăți private agreate de bănci, Justiție, de administrațiile locale, finanțe și bine­-  în­țeles nelipsitele grupuri de inte­rese. Era inteligent sau mă­car de așteptat să se adopte o soluție de externalizare a acestor valori imateriale într-un SRL cu activitate de comerț, pe un model cunoscut de la Firma Zenner Germania. Din nou  mă întreb: rea voință sau probleme de competență? Poate și una și  alta. Pe de altă parte, din decla­rațiile, discuțiile administratorilor special și  juridic cu banca, dar și în grupuri restrânse s-a desprins clar afirmația că  încă din 2012 s-au dat informații preferențiale la cel mai mare, dar și cel mai periculos concurent firma germană Minol. Cum spuneam,  administratorul special, mână în mână cu directorii rămași au luptat contra intereselor fabricii, „omorând” in­tenționat piața. Prin politici de  prețuri preferențiale au fost alungați clienți strategici, distru­gând rețeaua de reprezentanțe din țară, dându-le indepen­­dența de a achiziționa marfă și  de la alți dealeri și producători din străinătate și în final „transfe­rând” baza de clienți din România și nu numai. Desigur aceste fapte, înțelegeri,  dealuri nu se fac „pe ochi frumoși”. Cum să lupți împotriva acestei mașinării?
– Ce părere a avut familia dumneavoastră  despre toată această situație?
– Am muncit timp de aproape 20 de ani câte 14 – 18 ore pe zi. Fiul meu m-a întrebat când avea patru ani: Tata tu de ce dormi la birou? Cu asta cred că am spus totul.
– Dacă tragem linie, care este situația acum?
– După mine cel mai mare perdant este Banca ING și nici acum nu pot să înțeleg cum așa o bancă mare, cu „Big Pockets” a putut să facă astfel de greșeli în alegerea unor persoane de decizie atât de incompetente, în afara  oricărei tangențe cu contoarele și să zic „puse pe căpătuială” în același timp. Orice firmă de capital din lume pentru repunerea pe picioare a unui obiectiv achiziționat ori păstrea­ză managerul, ori aduce altul din aceeași branșă. Este o rețetă a marelui magnat Warren Buffet! S-a pus vina pe mine, dar să nu uite ca AU TRĂIT ÎNCĂ PATRU ANI din ce le-am lăsat eu în 2011. Apoi s-a încercat plasarea vinei asupra investitorului minoritar, olandez  MEI , în prezent Forest Invest, mână în mână cu banca și alți mini  investitori, fără să amintesc de cozile de topor din interior. Iar  administratorul judiciar le-a dat mână liberă cozilor amintite, începând cu primăvara – vara anului de grație 2011.
Într-o companie este ca și în viață sau în orice mare socie­tate națională, multinațională buna înțelegere este condiția determinantă pentru bunăstare, creștere și dezvoltare. Și doar în aceste premise există libertate de gândire, inventivitate, care sunt esența inovării, a existen­ței însăși. Pe de altă parte, statisticile actuale arată că printre cele mai urâte branșe din lume sunt: oamenii sunt cel mai dezgustați şi neîncrezători ne arată că au urcat rapid în top: băncile, companiile de asigurări, inves­tițiile speculative, acestea depășind politicienii, avocații…
Începând cu Lehmann Brothers, Citi, Bayerische Landes Bank, iar acum Deutsche Bank, simbolul bancherilor în Germania, Europa, mai toți sunt prinși cu mârșăvii, manipulări de fonduri, dobânzi și plătesc miliarde de euro sau dolari amenzi la Băncile Națio­nale sau la Federal Reserve USA pentru ce au făcut cu banii acționarilor. Și ce s-a întâmplat? Până la urmă l-aș cita pe Warren Buffett, care întrebat fiind ce părere are despere bănci a răs­puns Lumea bancară mondială a pus pe piaţa de produse, pe care el le consideră «Arme financiare de distrugere în masă».
– Mai sunt soluții de revi­gorare a activității?
– Personal, până în ultima clipă, adică acum la faza finală de distrugere, de către bancă, grupuri de interese ale acționarilor minoritari, administrator judiciar nu am întreprins nimic. Mă gândeam să nu lezez cu nimic „copilul” crescut de mine de la zero. Adică de la o idee, un drum cu un început extrem de dificil și care, ajuns la maturitate a făcut orașului, țării și românilor foarte mult bine, printr-o ima­gine pozitivă în lumea econo­mică. Esența pentru repornirea fabricii, a business-ului este formarea unei mici echipe de lucru, care ca și acum 20 de ani s-o pornească de la zero cu costuri minime, externalizări de servicii în domeniul financiar-contabil, I.T., Calitate și altele. Apoi mai trebuie să existe un lider, ca și în orice altă afacere, care să coaguleze echipa, să se identifice cu firma și să se dedice 100% îndeplinirii țelurilor ei. Astfel, poate această renaștere va dovedi că această bijuterie a industriei arădene nu a fost doar o frunză în bătaia vântului, a fost ca și locurile de vis din țara aceasta, o realitate frumoasă și performantă care s-a clădit cu și în jurul a șase sute de oameni total dedicați.
* * *
Ce s-ar mai putea spune? Banca a ieșit curată, Finanțele se spală pe mâini ca Pilat din Pont, administratorii speciali și administratorul judiciar  sunt curați ca lacrima. Bugetul local a pierdut, cei aproape 600 de angajați împreună cu familiile lor au pierdut, colaboratorii de pe orizontală au pierdut. Mai departe, prin scăderea de cumpă­rare a acestor oameni au pierdut și firmele cu activitate de comerț. Fapt este că timp de patru ani s-au dat o grămadă de bani pe rezultate nule. Iar observațiile imensei majorități a foștilor angajați, erau și sunt că fabrica s-a distrus cu bună intenție. Deși scopul era repornirea activității, nu s-a întâmplat acest lucru. Iar astăzi, ce a fost odată un reper al industriei românești de înaltă performanță este scos la mezat precum un morman de fiare vechi. Cam astea sunt faptele. Restul e o tăcere… asurzitoare. Qui prodest?

2 COMENTARII

 1. Veti
  gasi din ce in ce mai des aceasta oferta de lucru, pentru ca noi suntem cei mai
  seriosi! NU este necesara niciun fel de experienta! Oferim curs gratuit si
  complet de instruire de la zero! Selectam urgent dezvoltatori de proiect pentru
  piata nationala si mondiala. Plata castigurilor realizate este garantata prin
  contract legal. Se lucreaza part-time (in timpul liber) sau full-time, la
  alegere. Cerem seriozitate maxima si dorinta de a invata ceva absolut nou si de
  viitor. Va oferim alte detalii dupa ce trimiteti textul ”Info” la adresa de
  email: mariana.mitru@gmail.com

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.