Inima arădenilor, afectată de sărbători: record de infarcte în Arad

0
554

Sărbătoarea Sfântă a Crăciunului nu a fost prilej de bucurie în acest an pentru toată lumea. Peste 600 de arădeni au avut nevoie în aceste zile de sărbătoare de intervenţii medicale de urgenţă, aproa­pe 150 dintre aceştia fiind copii. Un lucru îngrijorător îl reprezintă numărul foarte mare de infarcte, în vizibilă creştere faţă de anii precedenţi. S-au raportat 51 de afecţiuni cardiace, dintre care opt cu infarct miocardic acut şi două stopuri cardio-respiratorii. De asemenea, un record ne­ga­- tiv s-a înregistrat şi în numărul foarte mare de Accidente Vasculare Cerebrale: 16.
La Unitatea de Primiri Urgenţe din cadrul Spitalului Clinic Judeţean Arad au ajuns de Crăciun un număr de 606 pacienţi, cu cauzalitate diversă. „Din totalul de 606 cazuri, 461 au fost adulţi şi 145 copii. În rândul adulţilor se constată o creştere îngrijorătoare a afecţiunilor cardiace, 51 de arădeni con­- fruntându-se cu astfel de probleme. Din totalul celor 51 de afecţiuni, opt pacienţi au suferit infarct miocardic acut, înregistrându-se totodată şi două stopuri cardio-respiratorii“, ne-a declarat dr. Monica Puticiu, şefa Compartimentului de Primiri Urgenţe din cadrul Spitalului Clinic Judeţean Arad. Au mai fost înregistrate 50 de afecţiuni respiratorii, 51 de afecţiuni digestive, 16 Accidente Vasculare Cerebrale, 11 victime provenite din accidente rutiere, opt victime ale agresiunilor şi o sută de fracturi, luxaţii sau contuzii.
Au schimbat alcoolul cu…
medicamentele
Dacă există şi o parte pozitivă a cazuisticii de la UPU din 2018, aceasta o reprezintă cu siguranţă scăderea numărului de come alcoolice. Intoxicaţii cu alcool au fost doar două în rândul adulţilor şi una singură în rândul minorilor, victimă fiind un copil de 16 ani. În schimb, un lucru interesant îl reprezintă intoxicaţiile din cauza medicamentelor, trei asemenea cazuri înregistrându-se la UPU.
În ceea ce priveşte cazuistica la minori, au fost înregistrate 75 de afecţiuni respiratorii, 33 afecţiuni digestive, o victimă provenită din accidente rutiere, o intoxicaţie cu alcool şi 13 cazuri de fracturi sau traumatisme.
Adrian Cotuna

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.