Cartofii s-au ieftinit, în august, cu 8,11%, faţă de luna anterioară, iar fructele proaspete cu 12,35%, în timp ce ouăle au înregistrat cea mai mare creştere de preţ la categoria produselor alimentare, respectiv 2,64%, potrivit datelor publicate, miercuri, de Institutul Naţional de Statistică.

Fructele proaspete s-au ieftinit atât faţă de iulie 2013, cu 12,35%, cât şi faţă de iulie 2012, cu 2,98%, în timp ce preţurile la conservele din fructe au crescut în august cu 0,14% comparativ cu luna precedentă şi cu 1,39% raportat la finele anului trecut.

Scăderi de preţuri s-au înregistrat şi la categoria ”alte legume şi conserve de legume”, cu 7,49%, acestea înregistrând o ieftinire cu 17,12% faţă de decembrie 2012.

Pe ansamblu, produsele alimentare s-au ieftinit cu 0,81% în august, faţă de luna anterioară, şi cu 0,93% de la începutul anului, dar au crescut cu 2,38% faţă de august 2012.

În cazul mărfurilor nealimentare, încălţămintea din piele s-a ieftinit, în august, faţă de luna anterioară, cu 0,01%, în timp ce la tutun şi ţigări preţurile au crescut cu 0,34%.

La servicii, scăderea cea mai amplă a fost consemnată de categoria ”alte servicii”, de 0,17%, în timp ce serviciile de apă, canal şi salubritate s-au scumpit cu 1,24%.

 

 

(AS – autor: George Bănciulea, editor: Oana Tilică)

 

Recomandările redacției