strand13132Inspectorii Direcţiei de Control în Sănătate Publică din cadrul Direcţiei de Sănătate Publică Arad au efectuat verificări la patru ştranduri: Carp Arad, Pasărea Paradisului Arad, Şofronea şi Dorobanţi. Au mai fost verificate cu prelevări de probe apa din bazinele Activ Club Arad, Delfinul Arad, Gemy Center Arad şi SC. Ideal Machine SRL Arad. „Ştrandul Dorobanţi a fost concesionat de către o firmă din Ungaria iar actualmente se află într-un proces de modernizare. Acesta va putea fi funcţional şi pe timp de iarnă. În urma verificărilor efectuate în toate ştrandurile de pe raza judeţului Arad s-a constatat că probele au fost corespunzătoare, iar analizele au fost conform normelor“, ne-a declarat dr. Laura Nicolescu, directoarea Direcţiei de Sănătate Publică Arad.

Conform unui raport întocmit de DSP, în judeţul Arad funcţionează şapte ştranduri. Dintre acestea numai două au sistem de recirculare continuă a apei din bazine. De obicei, inspectorii DSP verifică starea apei din ştrandurile Neptun, CARP, Moneasa, Şofronea, Curtici, Dorobanţi, Lipova, precum şi la balta de la Ghioroc.

Aşadar, controalele şi recoltarea apelor de îmbăiere se face din toate ştrandurile, fie că fac parte din sistemul de stat sau privat. Probele trebuie să fie reprezentative, astfel încât să nu permită modificări în compoziţia şi calitatea apei. În mod normal, prelevarea probelor de monitorizare se iau cu 5-15 zile înaintea sezonului de îmbăiere, iar în timpul sezonului probele se prelevează din fiecare punct de monitorizare la fiecare două săptămâni. „Direcţia de Sănătate Publică întocmeşte anual, în colaborare cu administraţiile bazinale de apă, până la data de 15 mai, lista apelor de îmbăiere cuprinzând toate apele de suprafaţă din teritoriu utilizate pentru îmbăiere pentru care se preconizează un număr mare de utilizatori şi pentru care nu există o interdicţie sau o recomandare permanentă împotriva îmbăierii“, ne-a declarat dr. Laura Nicolescu.

DSP poate opri scăldarea

De asemenea, DSP stabileşte programul calendaristic de monitorizare pentru fiecare zonă de îmbăiere pe care îl transmite către Institutul Naţional de Sănătate Publică Bucureşti înainte de începerea sezonului de îmbăiere.

Prelevarea probelor de apă se face într-un termen de maximum patru zile de la data specificată în programul calendaristic de monitorizare.

„În condiţiile în care calitatea apei de îmbăiere a fost corespunzătoare timp de doi ani consecutiv, probele se pot preleva cu o frecvenţă mai redusă, adică o dată pe lună, prelevându-se un număr total de minimum patru probe pentru un sezon de îmbăiere“, ne-a declarat dr. Loredana Ungureanu, purtătorul de cuvânt al DSP.

În situaţia în care sunt sesizate probleme în ceea ce priveşte calitatea apei sau gradul de poluare este destul de ridicat, Direcţia de Sănătate Publică Arad asigură informarea publicului, care poate merge până la emiterea unei recomandări de restricţionare temporară a îmbăierii sau de interzicere a îmbăierii, după caz, în vederea prevenirii expunerii la poluare a amatorilor de scăldat.

Recomandările redacției