Întâlnire pe tema relansării învățământului profesional și tehnic la CJA

0
274

Consiliul Județean Arad a găzduit, luni, o întâlnire cu reprezentanți ai Primăriei Municipiului Arad, Inspectoratului Școlar Județean, Patronatului Român, Clubului Economic Germano-Român din Arad și ai Universității de Vest și Colegiului Particular ,,Vasile Goldiș”. Tema discuțiilor a fost lipsa meseriașilor de pe piața muncii și pe cale de consecință, relansarea învățământului profesional și tehnic.

În urma întâlnirii au fost stabilite câteva direcții de acțiune și s-a decis înființarea unui grup de lucru.  ,,Toți investitorii sunt într-o situație extrem de grea, datorită greșelilor făcute în sistemul de învățământ. Desființarea școlilor profesionale a fost o iresponsabilitate, iar noi trebuie acum să găsim o rezolvare urgentă, care să asigure necesarul de muncitori în fabricile arădene. Am inițiat discuția de astăzi în urma contactului cu partenerii noștri din Tübingen, Germania, district cu care ne-am înfrățit anul trecut. Partenerii noștri germani au în subordine școli de meserii în care se folosește și sistemul dual. În baza relației de parteneriat s-au arătat dispuși să ne susțină și să ne asigure asistență pentru a relansa în județul Arad această ramură a învățământului foarte importantă pentru economia locală”, a declarat Iustin Cionca, președintele CJA.

De menționat că în anul școlar 2019 – 2020, în județ vor fi 24 de clase în școlile de învățământ profesional și tehnic, clase care vor avea 672 de locuri. Rămâne de văzut dacă vor fi și doritori. Ne dorim cât mai mulți adolescenți în sistemul de învățământ dual. La ora actuală, firmele pe care le reprezint se confruntă cu o acută lipsă de meseriași și cred că trebuie să facem ceva în acest sens. Suntem în ceasul al douăsprezecelea, așa că văd întâlnirea de astăzi (n.r. luni) mai mult decât necesară”, a spus și Waldemar Steimer, președintele Clubului Economic Germano-Român din Arad.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.