După cum toată lumea vede, politicienii au intrat deja în campanie. Nu în campania agricolă de toamnă, pentru că multora dintre ei nu le pasă nici cât negru sub unghie de ceea ce se întâmplă în agricultură sau în economia reală, dacă nu au un interes direct, ci în campania electorală pentru alegerile parlamentare, cu toate că acestea se vor desfăşura tocmai pe 11 septembrie.

Dacă oamenii politici arădeni care se află în opoziţie faţă de administraţia locală condusă de Gheorghe Falcă, pun tunurile pe cei care au pâinea şi cuţitul în municipiu şi judeţ, liberalii fac şi acţiuni populiste, dar mai reuşesc să facă şi câte ceva palpabil.

La capitolul acţiuni populiste intră din punctul meu de vedere cele de genul făcute de consilierii Mariş şi Barbeş, care s-au asigurat ei că lupta împotriva ţânţarilor decurge cum scrie la carte. Asta, după ce ziarul nostru a tras un semnal de alarmă cu privire la invazia de insecte de pe malul Mureşului. Ce au făcut cei doi consilieri? Au participat la o acţiune organizată de firma care face stropirile împotriva ţânţarilor şi i-au întrebat pe angajaţi dacă substanţa folosită respectă normativele în vigoare. Normal că au fost asiguraţi că totul se face cum scrie la carte. Aş vrea să fie foarte clar, noi nu zicem că ar fi ceva în neregulă cu substanţele folosite, doar că cei doi au făcut un lucru doar pentru a da bine în faţa opiniei publice. Tot ca să dea bine în faţa alegătorilor a fost şi comunicatul de presă al PNL făcut în numele consilierului Boca, potrivit căruia acesta se implică trup şi suflet în lupta împotriva ambroziei. Chiar dacă ambrozia este o plantă alergenă, nu cred că este nevoie de consilierul Boca pentru a o stârpi. Chiar deloc. În schimb poate este nevoie de consilierul Boca şi alţi consilieri locali, indiferent din ce partid, să facă ceva împotriva preţului exagerat la energia termică practicat de CET, să convingă executivul Primăriei să repare drumurile, pentru că sunt străzi care arată sub orice critică, şi să urgenteze construirea de noi locuri de parcare, în condiţiile în care Aradul are o mare problemă din acest punct de vedere.

Pe de altă parte, nu pot să nu remarc şi un demers pozitiv făcut de liberali. Glad Varga, Lucian Riviş-Tipei şi… Bogdan Boca au participat, împreună cu 150 de tineri, la o acţiune de ecologizare a unei zone din Micălaca, strângând peste 500 de saci de gunoaie. Deci, pe lângă scopul politic urmărit, au lăsat şi ceva în urma lor, curăţenie.

Acestea sunt acţiunile pozitive, care au un impact direct asupra comunităţii şi sunt demne de laudă, nu nişte încercări de doi bani de a intra în atenţia opiniei publice, ce pot fi catalogate ca simplă gargară. În plus, nu cred că ar deranja pe nimeni dacă consilierii municipali ar face chetă sau ar strânge bani de la sponsori pentru a da de mâncare la persoanele defavorizate, dacă ar strânge haine pentru săraci, dacă ar da rechizite şcolare familiilor care au mulţi copii şi venituri reduse şi aşa mai departe. Asta, bineînţeles pe lângă îndeplinirea sarcinilor pentru care au fost aleşi în Consiliul Local Municipal, care nu constau doar în a vota în mod automat proiectele întocmite la iniţiativa primarului.

 

Recomandările redacției