• Inspectoratul Şcolar Judeţean a aprobat „o jumătate de fochist”, care, practic, nu există.
  • Societatea care asigură mentenanţa centralei termice nu îşi mai asumă răspunderea.
  • Primarul comunei îşi declină orice responsabilitate pentru eventuale accidente.

Primarul Comunei Vladimirescu, Ioan Crişan, este exasperat de încetineala cu care forurile competente înţeleg să rezolve o problemă aparent simplă, legată de siguranţa şi sănătatea copiilor de la Şcoala Gimnazială din comună. Concret, la centrala termică fusese angajat un fochist, care asigura supravegherea şi funcţionarea în parametri normali a acesteia. În primăvară, acesta s-a pensionat, iar pentru înlocuirea lui, Inspectoratul Şcolar Judeţean trebuia să aprobe scoaterea la concurs a postului. De atunci, primarul Ioan Crişan a făcut adrese peste adrese, neprimind niciun răspuns. În ultima adresă, trimisă către conducerea şcolii, comitetul de părinţi, Inspectoratul Şcolar Judeţean, ba chiar şi ISU, primarul atrage atenţia că situaţia este mult mai gravă decât pare.
Cine răspunde?
Societatea care asigură mentenanţa centralei termice solicită instruirea de către ISCIR a fochistului de la centrală, adică a persoanei care nu există. În caz că la centrală nu va fi un fochist, societatea îşi declină orice răspundere pentru eventualele avarii, cu consecinţe grave pentru elevii şcolii. Practic, copiii fie vor învăţa în frig, din cauza nefuncţionării centralei, sănătatea fiindu-le pusă în pericol, fie, Doamne fereşte, vor fi expuşi pericolului unor accidente. „Începând cu această dată (4 octombrie- n.n.) administraţia UAT Vladimirescu se consideră exonerată de orice răspundere privind viitoarele incidente sau accidente, răspunderea revine în întregime conducerii şcolii, Con­siliului de Conducere, IŞJ Arad“, notifică primarul.
IŞJ a aprobat jumătate de normă
În urma insistenţelor primarului, IŞJ a identificat o soluţie, dar primarul spune că aceasta nu îi încălzeşte- la propriu- pe copii, atâta vreme cât la centrală nu există niciun fochist.
„Am participat, ieri (marţi-n.n.) la şedinţa Consiliului de Conducere al şcolii, care ne-a anunţat că IŞJ a aprobat o jumătate de normă fochist şi o jumătate normă mecanic de întreţinere. Copiii vor căldură în şcoală, nu explicaţii şi hârtii, iar părinţii lor mă întreabă pe mine de ce nu există om la centrală. Societatea care asigură mentenanţa tot pe mine mă întreabă unde este omul care trebuie instruit de către ISCIR. Suntem la jumătatea lui octombrie, fochistul trebuia să fie acolo, la centrală, nu doar pe hârtie“, spune, supărat, primarul. Care are, „la pachet” cu această nemulţumire, încă una: IŞJ nu i-a aprobat un post de şofer pentru microbuzul care duce copiii la şcoală. „La început, pentru că nu aveam altă soluţie, am folosit şoferul Primăriei, până când angajăm un şofer pentru microbuz, dar excepţia a devenit regulă, pentru că IŞJ nu vrea să aprobe angajarea. Şoferul Primăriei, oricât de mult ar vrea, nu poate să fie prezent în mai multe locuri în acelaşi timp şi nici nu ar fi obligaţia lui. Nu este normal să fie aşa, dacă tot avem acel microbuz, pentru a reduce costurile cu transportul copiilor la şcoală, de ce nu angajăm şofer, care costă mult mai puţin decât orice contract cu CTP?”, conchide primarul Ioan Crişan. Chiar aşa, la ce îţi fo­loseşte un microbuz dacă nu ai şofer?

Recomandările redacției