invAsociaţia Generală a Învăţătorilor din România (AGIRo) organizează Simpozionul Internaţional ,,Portrete de das­căli” – ediţia a V-a şi Ziua Învăţătorului. Evenimentele vor avea loc în sala festivă a Colegiului Naţional ,,Vasile Goldiş” Arad, în data de 30 iunie, la ora 10.00.
La evenimentul organizat în parte­neriat cu Inspectoratul Şcolar al Judeţului Arad, Casa Corpului Didactic ,,Alexandru Gavra” Arad şi Colegiului Naţional ,,Vasile Goldiş” Arad vor fi, pe lângă educatoare, învăţători şi profesori din judeţul Arad şi oaspeţi din Republica Moldova şi Serbia, preşedinţi ai sucursalelor judeţene AGIRo. Oaspeţii vor sosi din seara zilei de 28 iunie şi vor pleca în 1 iulie. „Ortodocşii români sărbătoresc în fiecare an la 30 iunie Soborul Sfinţilor 12 Apostoli. De când au apărut primele şcoli în spaţiul românesc, învăţătorii şi mai apoi toate cadrele didactice care învaţă copiii au sărbătorit în 30 iunie Ziua Învăţătorului“, ne-a declarat Viorel Dolha, preşedintele AGIRo.
30 iunie a fost aleasă şi ca dată de naştere a Asociaţiei Generale a Învăţătorilor din România, fiindcă în chiar 30 iunie 1927 Tribunalul Ilfov a autentificat statutul acestei asociaţii prin care se oficializa şi finaliza atunci manifestarea solidarităţii între cadrele didactice la ni­velul României Mari – corolar al tradiţiei asociative învăţătoreşti începută la 1869 în diferitele provincii în care exista şcoală românească. Mai mult, sediul din peri­oada interbelică a Asociaţiei Generale a Învăţătorilor din România a fost în Bucu­reşti pe chiar strada Sfinţii Apostoli. „Nu cunoaştem altă sărbătoare care să fi dănuit la români în calendare atât timp. Ziua Învăţătorului a fost atât de împământenită încât şi regimul comunist a păstrat-o la 30 iunie tre­când însă sub tăcere, că în aceeaşi zi Biserica Ortodoxă Română are în ca­lendar Soborul Sfinţilor 12 Apostoli. Profesorii, educatoarele şi învăţătorii din România s-au simţit onoraţi să fie serbaţi şi felicitaţi de ziua apostoli­lor în fiecare an. Şi an de an, de chiar ziua apostolilor, li se aduce aminte că au cea mai nobilă misiune pentru care merită făcute orice sacrificii asumân­- du-şi apostolatul”, mai spune Dolha.

Recomandările redacției