Voicu Sida 

În urmă cu două zile am fost oaspetele comunei Șofronea. A fost o dată stabilită între noi și domnul primar Ioan Babău. Și într-adevăr am găsit o comună curată, cu o echipă bine închegată în jurul domnului primar.

Domnule primar, am înțeles că sunteți de foarte mulți ani în administrație.

Da, de 42 de ani. Dar mai spun un lucru: administrația este frumoasă și chiar plăcută dacă faci lucrurile așa cum trebuie și cu pasiune. Însă de când am intrat în politică, în administrație se simt unele sincope. Primar sunt din 1996, așadar sunt la al șaselea mandat. Și cu toate aceste mandate am avut tot felul de probleme, mai ales când se schimbă guvernul și intervine foarte mult factorul politic. Măcar dacă ar interveni în bine, dar din contră, este în rău, au fost mandate când nu am primit nimic. Însă cu toate acestea, eu zic că am avut rezultate bune, cu surse din bugetul local. Dar asta a însemnat să ne uităm la fiecare bănuț în parte, să vedem pe ce îl cheltuim și unde poate fi investit mai eficient pentru binele comunității.

Dacă ești manager bun, găsești surse de finanțare

Vreau să menționez că am reușit să parcelăm, la marginea comunei loturi de teren pe care le-am scos la licitație publică deschisă și care au fost vândute, obținîndu-se un preț de până la 17 euro pe metrul pătrat. De aici am obținut o parte din banii pentru investiții pentru comunitate, a precizat edilul șef.

Ce investiții ați făcut domnule primar, în mandatele dumneavoastră, îmi spuneți câteva?

Vorbim de sediul primăriei în care ne aflăm acum, mai avem cele trei parcuri cu locuri de joacă pentru copii, două în Șofronea și unul la Sânpaul. Practic am avut o groapă în mijlocul localității Șofronea, loc în care se colecta toată apa. Am hotărât să o astupăm cam în proporție de 75 – 80%, iar diferența de 20% a rămas tot pentru colectare de apă. În porțiunea de mai sus, despre care am vorbit, au fost transportate mii de mașini de pământ, iar aici acum este amenajat un parc de joacă pentru copii, un teren de handbal, și planificăm construirea unui club pentru tineret. Dacă nu făceam acest lucru cu acestă groapă, riscam să avem o adevărată groapă de gunoi în mijlocul centrului de comună Șofronea.

Ce alte investiții s-au mai făcut domnul primar Ioan Babău?

Vreau să amintesc un lucru care zic eu că este semnificativ. În 1996 localitatea Sânpaul era aproape părăsită. Față de 250 de gospodării, acum avem peste 420 de gospodării, ceea ce zic că este o creștere foarte mare. De asemenea, am mai asfaltat DC 108, care face legătura între DJ 709C Iratoș și DJ 709B Curtici, drum care traversează localitatea Sânpaul. Am refăcut iluminatul public, care acum l-am transformat într-unul de nivel european, am rezolvat canalizarea în Sânpaul în proporție de 70%, iar 90% din străzi sunt asfaltate. Acestea au fost făcute cu PNDL1 și PNDL2. Sunt de asemenea prinse și trotuarele , dar și podețele de acces. Totodată în cele două localități există cămine culturale cu toate dotările, inclusiv aer condiționat. Avem format un ansamblu de dansuri, la nivelul comunei „Bujorii Șofronei“ cu foarte bune rezultate. Grădinițele și școlile dispun de toate cele necesare unor unități de învățământ moderne. La grădiniță am mai realizat încă un corp de clădire.

Capelele sunt o necesitate peste tot

Când ai un botez, o nuntă, o aniversare te pregătești din timp, dar cu moartea nu poți avea o prevedere când apare și atunci îți întorci toată casa pe dos. Acum, în ambele localități s-au realizat capele, astfel că oamenii sunt mulțumiți de această realizare, foarte necesară acum, în mileniul trei.

Voicu Sida

 

Recomandările redacției