Ioane, închide grajdul, că ți-a fugit calul!

1
118

Mi-a atras atenția un comunicat cu titlul: „Aradul pierde mii de locuri de muncă, sub privirile nepăsătoare ale adminis­trației PNL“. Deputatul care l-a trimis spune că „Din păcate, în ultima perioadă, Aradul pierde tot mai multe investiții, dar și mii de locuri de muncă, în urma re­locării unor fabrici din județul nostru în Ungaria sau Macedonia. Acum, mai marii PNL Arad stau ascunși în birouri și nu scot un cuvânt pe această temă, extrem de importantă pentru județul Arad”. Da, este o simplă ciondăneală politică, nici măcar nu mă interesează, dar fondul reflectă cauzele primordiale ale trans­- formării României în colonie, în piață de des­facere pentru multinaționale. După revoluție, guvernele care s-au succedat, toate, fără excepție, au oferit capitalului străin facilități incredibile ca să dezvolte afaceri în România. Nu spun că nu era nevoie să aducem investitori străini, chiar dacă aceștia contribuiau la dezvoltarea României cu foarte puțin, pentru că grosul profitului era trimis în țările de origine, dar marea tragedie a constat în distrugerea treptată a capitalului românesc, în favoarea celui străin.
În timp ce multinaționalele au fost net avantajate, investitorii români au fost împovă­rați peste măsură, împinși la faliment. Industria românească a fost pur și simplu pul­verizată, vândută pe nimic străinilor. Mai rău, în peri­oada de tristă amintire a domniei lui Băsescu a pornit o cruntă vânătoare împotriva oamenilor de afaceri români, atâția câți mai erau. Au fost plimbați în cătușe, târâți în procese interminabile, băgați la pușcărie, la ordin politic, pentru ca afacerile lor să se prăbușească.
Nu mor de dragul multinaționalelor, dimpotrivă, dar degeaba ne lamentăm că sug vlaga țării, că ne exploatează resursele câștigând profituri uriașe, din care statul român nu primește mai nimic. Multinaționalele nu sunt instituții de binefacere, ci fac investiții acolo unde scot profit maxim. O lungă perioadă, România a fost un loc propice pentru realizarea acestui scop, tocmai pentru că a permis facilități total aiuritoare, pe baza cărora afaceriștii străini își maximizau profitul. În momentul în care s-a dat semnalul strângerii șurubului, a reducerii facilităților, pentru intrarea în normal, marii afaceriști străini nu au reacționat cum se așteptau naivii guvernanți ai României, prin conformarea la noile reguli, ci au căutat alte țări care să le ofere aceleași avantaje pe care le oferise România. Sau, având un masiv sprijin politic interesat, au făcut și fac presiuni dis­perate, chiar finanțează mitinguri de protest, pentru ca totul să rămână cum a fost. Din păcate, perioada de boom a pătrunderii capitalului străin nu a fost folosită, cum era normal, pentru modernizarea indus­triei românești, pentru ca aceasta să fie capabilă să înlocuiască, la momentul oportun, afacerile străine care se mută în altă țară. Unii dintre guvernanți s-au amăgit cu ideea că după ce se vor stabiliza în România străinii vor accepta să fie tratați conform regulilor economiei. Alții știau de la bun început că nu va fi așa, dar șpăgile uriașe i-au făcut să nu le pese de interesul național. „Iată că arogarea unor merite pe care nu le au se întorc acum ca un bumerang împotriva liberalilor, care sunt chemați să facă ceva în cazul investitorilor care aleg să-și mute fabricile din județul nostru. Cei de la PNL stau ascunși prin birouri și nu mișcă un deget pentru a încerca să convingă firmele să nu plece din Arad. Nu am vă­zut o luare de poziție publică pe acest subiect, nu am văzut ca problema să fie adusă în atenția consilierilor județeni de către conducerea CJA, nu am văzut vreo propunere să acordăm noi facilități în municipiu sau județ, pentru a convinge firmele să rămână”, se arată în comunicatul despre care făceam vorbire la început. Nu, zău, ce facilități să le mai acorde administrația locală, să le permită să taie și să spânzure, să facă evaziune fiscală nelimitată, să încalce legile? Din păcate, multinaționalele chiar taie și spânzură, își permit orice, pentru că știu că România nu mai are nimic să pună în loc dacă ele pleacă. După ce ți-a fugit calul, degeaba mai închizi ușa grajdului!

1 COMENTARIU

  1. Ma ziaristul lui peste ,ma IDIOTULE, de buna este ordonanta nr 14 inventia puscariasului Vilcov si nesimtitului Teodorovici GROPARI economiei.Asa ca Nu mai vorbit si scrie tampeni ,scrie adevarul daca ai constinta

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.