„Astăzi decidem împreună cum va arăta România de mâine”, a zis Iohannis. Vă asigur că în niciun caz nu s-a referit la felul în care aceste alegeri europarlamentare ar putea influența modul în care România va fi tratată de către mahării Uniunii Europene, despre cuvântul pe care îl va avea de spus, la ridicarea MCV sau aderarea la Spațiul Schengen. De fapt, el s-a referit chiar la ziua de mâine, la reconfigurarea scenei politice, ca urmare a rezultatelor partidelor politice la aceste alegeri. Știe și el foarte bine că indiferent cine câștigă europarlamentarele guvernul nu poate fi schimbat altfel decât fie prin demisia acestuia, fie prin moțiune de cenzură, dacă actuala coaliție de guvernare își menține majoritatea în Parlament, pentru că vorbim despre majoritatea obținută pe baza rezultatelor la alegerile parlamentare precedente.
Știe, însă, deasemenea, că dacă opoziția depășește PSD-ALDE la europarlamentare, coaliției îi va fi imposibil să mai guverneze, pentru că toți se vor năpusti asupra ei, somând-o să plece, pentru că poporul român a arătat, la urne, că urăște PSD și pe Dragnea. Ar putea guvernul să facă orice, să promită orice, protestele și mitingurile se vor ține lanț, manifestările de stradă vor cunoaște o creștere fără precedent a furiei și violenței. Iar, dacă mai adăugăm și validarea referendumului, Iohannis va avea argumente să ridice campania anti PSD la cotele absurdului, să se erijeze și mai abitir în luptător feroce împotriva corupției și întru apărarea justiției față de atacurile penalilor. Ar putea să vină și mama Curții Constituționale să spună că legile justiției trebuie puse în acord cu preve­derile Constituției și cu legislația europeană, nimeni nu o va asculta, niciun argument, oricât de logic ar fi, nu este ascultat de către mulțimea furioasă.
Ce mai știe Iohannis? Mai știe că rezultatele la europarlamentare pot provoca reconfigurarea totală a scenei politice românești, în urma dezertărilor de la partidele perdante și trecerea la câștigători. Prin inițierea referendumului, Iohannis a riscat enorm, dacă acesta ar fi fost invalidat, impresia generală ar fi fost aceea că PSD l-a învins. Validarea, în schimb, va însemna victoria lui Iohannis, argumentul principal în solicitarea de voturi la alegerile prezidențiale, alegerea lui pentru un nou mandat. Scriu aceste rânduri înainte de a vedea rezultatele exit-poll, nu știu ce partide vor intra în Parlamentul European și câți europarlamentari va avea fiecare. Vom mai discuta despre acestea după ce vor fi bătute în cuie. Vreau doar să subliniez că aceste alegeri au fost cruciale în primul rând pentru Iohannis, care se va lăuda în primul rând cu participarea la vot și cu va­lidarea referendumului, fără să mai spună și numărul celor care au votat, dar nu pentru, ci împotrivă. El îi va trece pe toți cei care au votat în rândul susținătorilor săi, chiar dacă unii dintre ei nu sunt. Aștept cu nerăbdare rezultatele oficiale, pentru că nu pot să uit cum, după ce s-au dat rezultatele exit poll Mircea Geoană a țâpurit împreună cu „Mihaela, dragostea mea”, vă­zându-se deja președinte, iar Băsescu râdea sardonic, știind bine că nu acelea vor fi rezultatele finale.

Recomandările redacției