Iohannis, despre prioritățile României în plan extern

0
645

 

Președintele României a prezentat, la întâlnirea anuală cu șefii misiunilor diplomatice, prioritățile României în plan extern. Klaus Iohannis a menţionat că aderarea țării noastre la spațiul Schengen, consolidarea parteneriatelor strategice și creșterea rolului în NATO şi UE sunt printre principalele obiective. Şeful statului a vorbit şi despre priorităţile României la preşedintia Consiliului UE.

Dincolo de obiectivul creşterii rolului României în cadrul Uniunii Europene, care va fi – sper – maximizat de exercitarea Președinției, păstrăm obiectivul central al consolidării şi extinderii Parteneriatului Strategic cu Statele Unite şi pe cel al creşterii rolului şi susţinerii României în cadrul şi pentru Alianţa Nord-Atlantică.  

Astfel, aprofundarea Parteneriatului Strategic cu Statele Unite, în toate domeniile sale, va rămâne şi în continuare o prioritate pentru România„, a declarat Klaus Iohannis.

Preşedintele a precizat că România va continua să aloce 2% pentru cheltuielile de apărare şi a mai vorbit despre întărirea parteneriatelor cu Franţa şi Germania, despre relaţiile cu Republica Moldova, în scopul integrării acesteia în UE, cât şi despre liniile mari de acțiune:  Balcanii de Vest și Caucazul de Sud, Asia Centrală și Orientul Mijlociu sau Asia, America Latină şi Africa. „În acest cadru, reiterez faptul că aderarea României la Spațiul Schengen reprezintă, în continuare, pentru noi, o prioritate. Suntem convinși că acest demers poate contribui semnificativ la consolidarea securității pentru întreg spațiul de liberă circulație din Uniunea Europeană”, a mai spus Iohannis.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.