Ion Cristoiu spunea că Iohannis va încerca să transforme cazul Caracal într-un al doilea „Colectiv”, pentru a-şi mări şansele la obţinerea unui nou mandat. Sunt de acord cu Ion Cristoiu, mai ales că deja scrisesem că se pedalează intens pe emoţia populaţiei, exploatată la greu de către trompetele lui Iohannis şi ale Sistemului. Timp de câteva zile, timpul s-a oprit în loc pentru România, nu s-a mai discutat şi scris despre nimic altceva decât cazul Caracal. Iohannis a tăcut în prima fază, aşteptând să crească furia populară, să se rostogolească bulgărele, pentru ca intervenţia lui să aibă un efect cât mai puternic, iar cererile sale să nu mai fie analizate de nimeni. În asemenea momente, Iohannis putea zice orice, să atace orice temă, legând-o, chiar şi aiurea, de crima de la Caracal. După cum era de aşteptat, s-a năpustit asupra modificărilor la codurile penale, cu toate că cele operate până acum, aprobate definitiv, sunt doar de ordin administrativ. Putem admite că unele dintre cele încă supuse dezbaterii ar putea avea efecte negative, dar să pui cele întâmplate pe seama unor legi încă inexistente dovedeşte fie prostie, fie rea voinţă evidentă.
Ca bonus, după ce a cerut abrogarea tuturor modificărilor, Iohannis a strecurat şi o promisiune electorală directă, afirmând că după alegeri el însuşi va forma o nouă majoritate, care să instaleze un nou guvern. Nu a spus, însă, după care alegeri, după prezidenţiale sau după parlamentarele de anul viitor? Eu zic că mesajul a fost cu dublu sens, atât pentru actuala opoziţie, cât şi pentru electorat. Adică, PNL, USR şi ceilalţi trebuie să înţeleagă că Iohannis va schimba majoritatea imediat după ce va fi încoronat pentru al doilea mandat. Klaus s-a resemnat deja la gândul că nici să stea în cap nu va putea schimba majoritatea parlamentară, aşa că şi-a asigurat spatele, pentru a putea afirma oricând că el s-a referit la alegerile parlamentare, nu la cele prezidenţiale.
Cert este că, după modelul „Colectiv” Iohannis a obţinut deja un imens beneficiu: Curtea Constituţională a admis contestațiile la Codul Penal și Codul de Procedură Penală iniţiate de către el şi PNL-USR. Drept urmare, acestea se vor în­toarce la Parlament. Rezultatul va fi acela că sub nicio formă nu se va ajunge la adoptarea modificărilor până la alegerile preziden­ţiale. Acesta a fost şi scopul, trebuia ca Iohannis să poată folosi din plin principala sa armă electorală, să se poată erija în eroul luptei împotriva subjugării justiţiei, iar judecătorii CCR l-au ajutat, amânând de şapte ori dezbaterea și pronunțarea pe sesizările de neconstituționalitate referitoare la codurile penale. Nu am nicio îndo­- ială că decizia a venit acum tocmai pe valul emoţiei provocate de cazul Caracal. Dacă nu ar fi fost această tragedie, sunt sigur că CCR ar mai pronunţat amânări până la calendele greceşti, aşteptând un alt caz de natură să provoace emoţie şi, mai ales, indignare împotriva guvernului.

Recomandările redacției