Dezvoltarea sustenabilă întârzie să apară în agricultura şi satul românesc, după 25 de ani de reforme şi miliarde de euro investiţi, spune preşedintele Iohannis, într-un mesaj cu ocazia aniversării Universităţii de Ştiinţe Agricole din Cluj-Napoca, arătând că modernizarea agriculturii este esenţială.
Potrivit unui comunicat al Administraţiei Prezidenţiale, preşedintele Klaus Iohannis a transmis, joi, un mesaj cu ocazia aniversării a 145 de ani de la înfiinţarea Universităţii de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară din Cluj-Napoca, mesajul fiind citit de consilierul de stat Ligia Deca.
În mesajul şefului statului se arată că această instituţie, în calitate de continuator al Şcolii Superioare de Agricultură din Cluj, fondată în octombrie 1869, are o tradiţie care inspiră şi responsabilizează, iar rezultatele obţinute de-a lungul anilor de profesorii, cercetătorii şi absolvenţii Universităţii sunt dovada importanţei acordate zonei de cercetare-inovare, „un pilon” al activităţii lor şi în opinia sa, „un pilon în dezvoltarea României puternice”.
„Din păcate, după 25 de ani de reforme şi miliarde de euro investiţi, dezvoltarea sustenabilă întârzie să apară în agricultura şi satul românesc. Modernizarea agriculturii şi reformarea sa ca motor de creştere economică sunt esenţiale. Pentru aceasta avem nevoie de iniţiativă privată, de mici industrii şi ferme familiale, de modernizare tehnologică şi infrastructură adecvate”, continuă preşedintele.
Iohannis menţionează că, din această perspectivă, Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară din Cluj-Napoca poate avea „un impact social semnificativ asupra evoluţiei sectorului agricol, atât la nivel naţional, cât şi regional, prin pregătirea profesioniştilor de care acest domeniu are atâta nevoie”.
Preşedintele aminteşte că a anunţat de curând lansarea unei largi consultări publice pe tema educaţiei şi se declară convins că va găsi în cadrul comunităţii academice parteneri de încredere în acest demers.
„Avem nevoie de o viziune modernă, cu obiective clare, cuantificabile şi pe termen lung, de măsuri concrete şi de un cadru normativ stabil, bazat pe principii agreate şi susţinute de toţi cei implicaţi în sistemul de învăţământ, dar şi de întreaga societate. Această nouă viziune trebuie corelată cu priorităţile pe termen lung ale României, iar relansarea sectorului agricol şi specializarea inteligentă în domeniile conexe sunt esenţiale pentru acest deziderat”, se mai arată în mesajul preşedintelui Iohannis.

Sursa: Mediafax

Recomandările redacției