popaPublicăm astăzi partea a doua a savurosului interviul cu Ionuț Popa, consilerul lui Gheorghe Feieș la Național Sebiș.
– Se apropie derby-ul pentru locul întâi…
– Meciul cu Metalurgistul Cugir este unul capital. Dacă el nu se câștigă, echipa din Alba ia un avans important în play-off și e greu să o mai ajungi. Ar fi păcat să se dea cu piciorul la tot ce s-a făcut bun în acest sezon. Prin urmare, această partidă trebuie pregătită foarte bine de antrenori, jucători, tot lotul este la dispoziție și este mai valoros ca în tur.          S-a legitimat și Dodo Digbeu, care, din punctul meu de vedere, nu poate lipsi din echipă, dar mă rog… Au toate condițiile să câștige, iar singura variantă este victoria. Nimeni nu-i apasă pe jucători, nimeni nu pune presiune pe antrenor. Toată lumea vrea liniște la echipă și există liniștea necesară, doar că acest meci trebuie tratat ca pe o finală. Din punctul meu de vedere mai trebuie lucrat și la prospețime, putere de joc și la aspectul motivațional, în așa fel încât Cugirul să nu aibă nicio șansă la Sebiș. Nimic nu trebuie lăsat la voia întâmplării, jucătorii trebuie ghidați mai mult ca oricând într-un astfel de meci, iar antrenorul are un rol decisiv în acest sens.
–  Nu veți încerca să aveți și dumneavoastră o discuție cu fotbaliștii?
– O să încerc să mă văd și eu cu ei, să fac un efort să ajung la Sebiș. Dar, pe de altă parte, cam știu ce gândește un antrenor. De exemplu, când mă aștepta un joc important, îmi doream să fiu doar eu și echipa. Și secunzii mei știau că trebuie să mă lase în pace, așa că s-ar putea ca o prezență din exterior să dăuneze echipei. Antrenorul trebuie să știe la perfecție ce are de făcut și singur. De fapt, Mihai Petcuț și-a luat niște angajamente privind rezultatele echipei de acum înainte.
– Va fi și Răduca apt pentru meciul cu Metalurgistul?
–  Cu Răduca s-a greșit, fiindcă i          s-a permis să facă antrenament când se știe că singurul remediu pentru durerile la inghinali este repausul. Am avut o discuție cu el, l-am și certat, deși pe undeva îl înțeleg că ar dori să revină cât mai repede pe teren. Oricum, speranțe de recuperare până la ora meciului cu Cugirul sunt. Ră­duca este, poate, cel mai valoros fotbalist care a venit la Sebiș în ultimii ani, iar în această categorie mai intră și Digbeu sau Chindriș.
– În ultimele săptămâni s-a vorbit insistent de o schimbare pe banca tehnică a Sebișului, favorit pentru preluarea echipei fiind Dan Mănăilă…
–  Mi-a ajuns și mie la urechi varianta Mănăilă, dar am vorbit încă odată cu primarul și i-am spus că degeaba tot schimbă antrenorii, va crea o instabilitate și mai mare la echipă. Mihai oricum a fost în pericol de a fi demis după meciurile cu Sănătatea Cluj și FC Baia Mare, însă am intervenit pentru el. Acum sunt convins că va găsi soluțiile pentru a bate Cugirul și va termina campionatul pe primul loc. L-am rugat pe domnul primar să-l lase pe Mihai să pregătească în felul lui acest meci, iar dânsul a înțeles. Probabil, va avea o discuție motivațională cu jucătorii, însă nimic mai mult. În rest, nu va fi presiune pe umerii lor, niciodată nu a fost. Și eu mai știu ceva. Ca antrenor întotdeauna depinzi de rezultat, iar Mihai Petcuț va răzbate.
– Recent, Pavel Piroș, președintele Pâncotei, a afirmat că echipele arădene ar trebui să se coalizeze în play-off pentru a formația promovată din seria a V-a a Ligii a III-a.
–  Are dreptate. Dacă Cugirul promovează, le transmit de pe acum celor de la Sebiș, Pâncota și Ineu să se ia toți de mână și cânte în cor melodia aia ce i-o cânta Rednic lui Copos: „Ce bine-mi pare că ați luat țeapă!” Dacă una dintre noi nu promovează, vom fi fraierii fraierilor. Îi voi felicita personal pe toți, în sensul că nu au nicio treabă cu fotbalul. Adică o singură echipă din județ să bată alte trei din alt județ ar fi de râsul lumii… Deși, vă spun, acest sistem de play-off este unul prost. Vechea condu­cere a Federației l-a gândit cu fundul, nu cu capul. În fotbalul românesc, și așa destul de parșiv, așa ceva nu trebuia să existe. Doar primele trei echipe se luptă cu adevărat la promovare, iar restul de trei ce vor face? Vă spun eu, încep să-și facă buget pentru sezonul următor…
– După acest considerent, ar trebui să se pună doar problema scorului în Ineu – Sebiș…
– Din experiență proprie vă spun că exact între echipele ce s-au considerat prietene  au ieșit cele mai mari scântei. Ambițiile sunt uneori atât de mari încât întrec rațiunea, normalul. Eu știu foarte bine ce se întâmpla la meciurile dintre Iași și Vaslui. În mod normal, trebuia să existe o solidaritate ca între moldoveni și vecini, dar mereu  au primat patimile și orgoliile. Fotbalul nu este o știință exactă, dar are nevoie de puțină știință. Așa că atmosfera trebuie temperată. Până la urmă suntem oameni, iar fotbalul e un simplu sport.

Recomandările redacției