La data de 22 septembrie
s-au desfășurat în Aula „Pr. Dr. Ilarion V. Felea” a Facultății de Teologie Ortodoxă din Arad, consfă­- tuirea profesorilor de Religie din județul Arad. La prezidiu s-au aflat ÎPS dr. Timotei Seviciu, Arhiepiscop al Aradului, protos. dr. Iustin Popovici, consilier cultural al Arhiepiscopiei Aradului, prof. Anca Stoenescu, inspector școlar general al Inspectoratului Școlar Județean Arad, PC diac. Florin Sirca, inspector pentru disciplina Religie la Inspectoratul Școlar Județean Arad și PC arhidiac. Tiberiu Ardelean, Inspector bisericesc la Centrul Eparhial. Au fost prezenți profesorii de Religie din județul Arad. Părintele inspector Florin Sirca a prezentat raportul de activitate pe anul școlar 2016-2017, felicitând pe profesorii de religie pentru activitatea desfășurată. Anul școlar 2017-2018 debutează cu 143 de cadre didactice la disciplina religie ortodoxă, dintre care 13 clerici și 130 mireni. Profesorii care au obținut gradații de merit, vor susține activitate metodică în anul curent.
În ceea ce privește problema auxiliarelor, doar cele avizate de Ministerul Educației Naționale pot fi folosite la ora de religie. Profesorii au fost sfătuiți să obțină acordul părinților înaintea utilizării acestor auxiliare.
Este prezentată și noutatea anului școlar 2017-2018, în ceea ce privește conținutul învățării pentru clasa a V-a și anume „Compendiul introductiv pentru gimnaziu”. Profesorii au fost sfătuiți să-și întocmească planificările în funcție de acest compendiu, ce oferă o resursă de învățare pentru primele opt săptămâni de școală la disciplina religie ortodoxă.
Toți profesorii au fost îndemnați să participle la activitățile metodice și la alte activități desfășurate în cadrul unităților de învățământ de care aparțin.
În continuare prof. Anca Stoenescu, inspector școlar general al Inspectoratului Județean Arad și-a exprimat atașamentul față de Facultatea de Teologie Ilarion V. Felea din Arad, a cărei studentă a fost, adresând felicitări directorilor și profesorilor de religie pentru activitatea desfășurată. Aceasta i-a încurajat pe cei prezenți la apărarea religiei ortodoxe și limbii române, pentru apărarea identității naționale.
Legătura indisolubilă
dintre biserică și școală
ÎPS Arhiepiscop dr. Timotei Seviciu a vorbit despre legătura indisolubilă dintre biserică și școală, îndemnând la colaborarea profesorilor de religie cu preoții din parohie. Acesta a felicitat pe cei ce vor să continue dialogul dintre știință și religie, așa cum e prezentat în revistele de teologie, dar remarcă prezența pericolului de a confunda duhovnicia cu psihologia. Înaltpreasfințitul atrage atenția asupra problemei actuale a regresiei adolescenților de la Taina Sfintei Impărtășanii și îi îndrumă pe profesorii de religie să mediteze asupra acestei probleme.
În încheierea consfătuirii a fost distribuit numărul 2 (25) al Revistei de metodică şi spiritualitate a profesorilor de Religie ,,Catehetul”, cât și revista eparhială „Biserica și Școala”.
Prof. Florin Gașpar

Recomandările redacției