ITM: minivacanța de început de decembrie – obligație pentru angajatori

0
61

Se apropie mini vacanța de la începutul lunii decembrie – primele zile libere din seria sărbătorilor de iarnă. Drept urmare, Inspectoratul Teritorial de Muncă îi atenționează de pea cum pe angajatorii arădeni să respecte zilele libere. Ziua de 30 noiembrie – Sfântul Apostol Andrei cel Întâi chemat, Ocrotitorul României şi ziua de 1 decembrie sunt decretate zile libere prin lege, potrivit Codului Muncii.

Excepţie de la această regulă fac acele unităţi a căror activitate nu poate fi întreruptă datorită caracterului procesului de producţie sau specificului activităţii. Salariaţilor care lucrează în astfel de unităţi trebuie să li se asigure compensarea cu timp liber corespunzător în următoarele 30 de zile.

„În cazul în care, din motive justificate, nu se acordă zile libere, salariaţii beneficiază, pentru munca prestată în zilele de sărbătoare legală, de un spor la salariul de bază ce nu poate fi mai mic de 100% din salariul de bază corespunzător muncii prestate în programul normal de lucru.

În consecință, agenții economici care nu se comformează acestor dispoziții imperative sunt pasibili de amendă contravenţională de până la 10.000 de lei, potrivit legislației“, a susținut Ecaterina Isac, inspector șef al Inspectoratului Teritorial de Muncă Arad.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.