Iustin Cionca, în deschiderea conferinţei teologice: „Acesta este genul de eveniment pe care mi l-aş dori replicat în Arad”

0
141

La Universitatea Aurel Vlaicu s-au desfășurat primele dezbateri din cadrul conferinţei teologice, sub egida Patriarhiei. Iustin Cionca, preşedintele Consiliului Judeţean Arad a participat joi la aceste dezbateri. Organizată sub genericul „Adevăr, cunoaştere, credinţă”,  conferinţa a însemnat o confirmare a calităţii şcolii arădene de teologie, a dascălilor săi erudiţi dar şi a faptului că Aradul este pe calea bună a preocupării, a cunoaşterii şi a respectării valorilor fundamentale ale spiritualităţii creştine. „În calitate de preşedinte al Consiliului Judeţean, afirm ferm: acesta este genul de evenimente pe care mi l-aş dori replicat în Arad, cu participanţi din elita vieţii culturale naţionale şi cu teme cu adevărat relevante pentru lărgirea orizontului de cunoaştere a tuturor celor interesaţi: dascăli, studenţi, pasionaţi. Tema, «Adevăr, cunoaştere, credinţă», incită şi deopotrivă intrigă. Fiecare dintre cele trei sintagme ne este la îndemână, totuşi constatăm că societatea tinde să le respingă uneori categoric, radical. Minciuna este convenabilă, ignoranţa devine un modus vivendi, credinţa este contestată şi anatemizată, subiect de referendum şi de ironii. Am propus, pentru că mi-ar fi plăcut să ne adresăm unui public mult mai larg şi nu neapărat iniţiat, ca dezbaterile să le organizăm şi la Consiliul Judeţean. Îmi menţin invitaţia pentru întâlnirile viitoare, cu atât mai mult cu cât Universitatea şi Arhiepiscopia sunt partenerii noştri şi le preţuim efortul. Cred cu tărie că arădenilor, românilor, trebuie să le prezentăm vorbitori convingători despre biserică, familie şi educaţie, despre cale, adevăr şi viaţă, despre cunoaştere şi cre­dinţă, ca alternativă la paupe­rizarea morală care alterează spaţiul public.
Cu câteva zile înaintea des­chiderii oficiale a Anului Centenar, căruia Consiliul Judeţean şi Pri­măria Arad îi va consacra resurse spirituale şi materiale consistente, mă bucur că Aradul este inclus într-un circuit naţional al reperelor corecte. Aşa cum, în urmă cu un secol, intelectualii importanţi ai naţiunii s-au întâlnit la Arad, pe aceste străzi, în aceste clădiri, sub cupola credinţei puternice şi au scris împreună cea mai importantă pagină a istoriei noastre moderne, iată, astăzi avem şansa rememorării şi a omagierii, prin astfel de evenimente excepţionale”, a spus Iustin Cionca, preşedintele Consiliului Judeţean Arad, în deschiderea evenimentului.
(S.S)

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.